x
Patrick Wolf

Patrick Wolf
Debaser Medis
D. 2011.11.11 Kl. 20:30

Luger presenterar PATRICK WOLF

Musik kan vara farlig, då den har en förmåga att gå raka vägen till det centrala nervsystemet utan att passera förnuftet. Men det är också det som är så förföriskt. Och om det är någon som behärskar den här förförelsekonsten lite bättre än alla andra så är det den brittiske popdandyn och violinisten Patrick Wolf. 

Wolf är ett musikaliskt underbarn uppvuxen i London. Som fjortonåring började han spela i popband och två år senare gav han ut sin egen musik.
Idag, som tjugosjuåring, har han ett flertal albumsläpp bakom sig.
Instrument som piano, violin, harpa och klarinett figurerar mestadels, och dessa klassiska tongångar är det som bygger grunden i Wolfs egensinniga elektroniska-indie-folk-pop, tillsammans med lyriska texter, storslagna crescendon och en sagolik sångröst. 

Debuten kom 2003 med ²Lycanthropy², som tätt följdes av ²Wind in the Wires² (2005). Men det kommersiella genombrottet kom först år 2007 med ²The Magic Position², ett något poppigare album än de tidigare och med gästsångare som Marianne Faitfull och Edward Larikinn. Albumet skrevs efter att Wolf lämnat en lång kärleksrelation, och från en mer nedtonad, mörk image exploderar nu Wolf in en kaskad av färger. Han går från att ha varit den finstämde, svarthårige unge mannen i stickad tröja, till att bli en orangehårig förrymd cirkuspojke i excentrisk scenkostym i form av paljettjackor, fjäderutstyrslar och minishorts. 

Med storslagna pophits som "Accident & Emergency" och titelspåret ³The Magic Position² sjöng han, som klyschorna säger, sig rakt in i publikens hjärtan.
Framgångarna följdes sen av det något spretigare konceptalbumet ²The Bachelor² (2009), som kom att likna ett experiment av både ljud och teman; från politik, en självupplevd depression och kärlek. 

Kärlek verkar vara vad som byggt det senaste albumet ³Lupercalia² (2011).
Det mörker som alltid legat nära till hands, likt bytet av outfits och olika hårfärger, har nu fått lämna plats för ett skönt vemod som stundtals brister ut i ett euforiskt fyrverkeri i låtar som ²The City² och ²House². 

Det märks att Patrick Wolf trivs där han är. Med teatralisk utstrålning som få och avundsvärd grace tar han lyssnaren i handen och för oss rätt in i ett tillstånd så ljuvligt och förtrollande att det finns risk att man förlorar sig där någonstans. 

Och varför vilja komma tillbaka från en värld av fjädrar, paljetter och dunkande hjärtan? Förnuft är ändå överskattat. Och det har ingenting med popmusik att göra.


Dörrarna öppnar 19.00 och konserten startar 20.30.

Arrangör: www.luger.se