x

Fucked Up
Debaser Slussen
D. 2011.04.11 Kl. 20:00

Gordon Gekko, hammarhajsyuppien från Wall Street, är naturligtvis mer punk än Sham 69 och Green Day tillsammans i ett litet garage. När den är på riktigt är punk skamlös, girig och skoningslös. När den är på riktigt och inte en kopia gjord med förstoringsglas och pincett vill punk vända upp-och-ned på alla dina våtvarma mysigheter. Den vill spränga din trygghet och din stolthet för att se vad som blir kvar, vad som är viktigt, på riktigt. Bra punk vill äta dina tänder och skita ut dem på dina förväntningar. Kanadensiska Fucked Up är hardcorepunk på riktigt. Luger är bävande stolta över att ha lockat hit dem för en klubbspelning som kommer att bli monumental, oförutsägbar och vulkanstark.

Under de tio år de spelat ihop har sexmannakollektivet från Toronto styrts av helt egna stjärnor. Utan att backa en tum från sin övertygelse eller för en sekund överväga vad publiken skulle vilja ha har de vunnit mer mark än alla sina ängsliga kollegor.

78-minuters konceptplattor om sorg, ångest och bomber är sannerligen inte trad-punk och borde inte få mer än de närmast sörjande och deras husdjur att reagera. Men med David Comes To Life har Fucked Up levererat en skiva som kommer att omfamnas av alla som hör den (och alla som bor i lägenheten under). I en av många hyllande recension kallas den ”ögonblicket då allt faller på plats”. Bandet skäms inte för sin melodikänsla, roffar girigt åt sig utrymme för vildhjärnade experiment, snor glatt från precis allt de gillar och presenterar hela paketet med en skoningslös kraft i uppercuten. Yxsmarta låtar som skarpa ”The Other Side” och explosiva ”Queen of Hearts” sätter reglagen för resten av plattan som är fylld av låtar tajta som syrrans skinnbrallor och frenetiskt framförda av ett band som verkligen inte ger ett levande fuck för lata konventioner och skraja bakåtstirrare. Nämn ett annat band som strax innan de ger ut sin största platta hittills snabbt släpper ett samlingsalbum (David´s Town) med påhittade band vars låtar de själva spelar. Och också den plattan står två huvuden högre än vad andra band i genren presterat på den här sidan 1979.

Scenshowen är kaotisk och livsbejakande för den som inte är så noga med blåmärken och rena kläder. Fucked Up är ambitiösa, infallsrika, tandlossande högljudda och visar ett muskulöst intresse för symbolik och melodier som hitlistorna hade offrat lille Saade för att få komma åt.

I augusti ställde sig ett tolvbent odjur på en scen i centrala Göteborg. För oss som länge trott att det går att mixa djup intelligens, rå energi och psykedelisk frihet är det omissbart. Gordon Gekko hade säkert jublat åt attityden. Fucked Up, å sin sida, hade käkat upp honom och bara lämnat ett par röda hängslen kvar, som varning till mer timida punkband. Let's get Fucked Up!

Texten är något omarbetad från den text som användes av Luger då bandet krossade allt motstånd i Göteborg under årets Way Out West. Tack Luger!

Malmö-wave skriver någon, nihilistisk surf säger en annan. Terrible Feelings är ett nytt band med medlemmar från bland annat Sista Sekunden och Pretty Whores och bara där bör du bli intresserad. Till influenserna räknar de upp Marked Men, Devo, Murder City Devils m.fl.

Bakom dj-båset hittar ni Peter Sehlin (Luger) och Johan Nordqvist (Fritz's Corner).
I DFB spelar Viktor (Club Monkey Business), Tess (Who Killed Marilyn) och Emma (I Hate The Kids) sina bästa bitar.