x

Jul I Folkton & Pitefolk Världsmusikfestival 2011
Stora Salen
D. 2011.02.12 Kl. 19:30

Jul i Folkton, Svarta safirer, Kebnekajse, Hasse Alatalo. Tetra, Terno Drom, Mertainen m fl.

Vi har den stora glädjen att i årets festival få presentera Jul i Folkton, som valt att förlägga premiärföreställnngen till Piteå!

Nöjet, MTA Production AB presenterar:

Jul i Folkton
En årlig jultradition

ALE MÖLLER / SOFIA KARLSSON / LENA WILLEMARK/LISA RYDBERG / ESBJÖRN HAZELIUS ROGER TALLROTH / OLLE LINDER

För sjätte året i rad beger sig succékonserten Jul i Folkton ut på turné.
Konserten handlar om julen förr och nu i alla dess former.
Avskalade akustiska julvisor i folkton tillförs stora mängder spelglädje som omsorgsfullt blandas med varma personliga julberättelser.
Förra året fick konserten idel lovord av en enig press.

Kebnekajse
På 1970-talet var Kebnekajse känt som Sveriges högsta band. Banbrytande och ledande bland de instrumentala progressiva banden. Elektrifierade spelmansmusiken och ryckte bort knätofsarna. I stället flög hippiehåren högt på otaliga musikfester. Gjorde sex LP från starten 1971 till 1978, då de splittrades. Sommaren 2001 återförenades bandet och vårvintern 2009 kom kritikerrosade plattan "Kebnekajse" med renodlade spelmanslåtar. Efter detta har bandet turnerat flitigt och 2011 vidgar alltså Sveriges hårdaste spelmän ljudbilden för den psykedeliska folkrocken med nya albumet "Idioten".

Safirernas hemliga recept
Tag 4 färska Turkiska kvartstoner
blanda in 2 dl Makedoniska
och Bulgariska hetsiga rytmer
tillsätt en nypa Grekisk känsla
garnera med Ryska molltoner
och Flamencosalt
krydda starkt med Indisk mystik
Rör om och ni får en smak av
Zigensk magi och Balkanexplosion, kort sagt:
Världsmusik spelad av -
Svarta Safirer.
Den viktigaste faktorn för gruppens identitet är förstås det zigenska musikarvet från Sutka i Makedonien men en annan viktig faktor var utan tvekan bandets medverkan i trilogin av TV-serier som startade med ²HammarkullenŠ² 1997 av Peter Birro och Agneta Fagerström-Olsson. Då tog man bort de sista el-instrumenten, arrangerade om och började spela de äldsta zigenarsångerna samt lade fast inriktningen på zigensk musik från Balkan, Ryssland , Turkiet och Spanien. Gruppens musikaliskt röda tråd bestämdes till stor del av deltagandet i de två fortsättningarna på TV-serien; genom ²Den siste zigenaren i rymden² och fram till den senaste, ²Kniven i Hjärtat² år 2004.

Viktiga inspirationskällor är Kusturicas filmer med sin zigenska musik, grupperna Taraf de Haidouks, Fanfare Ciocarlia, Kocani och sångerskorna Raya och Esma. Slutligen också: Människorna och livet i förorterna Bergsjön och Angered med deras fantastiska blandning av språk, kulturer och människor.

TETRA
TETRA består av fyra sångerskor från Göteborg med samma lust att dela sånger med varandra. Alla har de mångårig erfarenhet av att sjunga musik från olika folkmusikaliska traditioner. Möt arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, Haitipuls och nordiskt gung. Allt i TETRA:s egna arrangemang, som bygger på rytmiska vokalkomp, olika röstklanger och slagverk.

TETRA reser, leker och dansar med sina röster i världens sångtraditioner.
Resultatet får en alldeles egen Tetranyans, med trummor, stämmor, improvisation och dans.

Följ med in i TETRA:s magiska musikvärld, där vackra instrument och sånger på språk från olika väderstreck möts.

Hasse Alatalo med band
Hasse Alatalo var en av originalmedlemmarna i Norrlåtar, och han är en av de främsta ambassadörerna för den tornedalska vistraditionen.

" Vi vet väl ännu inte helt säkert vilka låtar vi kommer att spela. Men det blir i alla fall mycket musik från Nurmen Lintu föreställningen det är säkert.
Den musiken börjde jag dokumentera redan på 70-talet. Noteringen och översättningen av det omfattande bandmaterialet höll jag sedan på med fram till 2005 då boken med namnet Nurmen Lintu / Ängens fågel kom ut.
Så att det blir traditionell musik från min hembygd är ju givet. Sen kan det nog säkert slinka med nåt nyskrivet och eller Norrlåtensiskt också.
Musiken kommer att röra sig mellan medeltid och nutid."

Terno Drom
²Välkommen att lyssna till Terno Drom, Norrbottens enda romska band. Vi kommer att bjuda in er till romska heta tempoväxlingar och hjärtgripande melankoli.² Mertsi Lindberg sång, gitarr och kompositör till många av låtarna, Tanja Hagert sång, Kyösti Lindberg keyboard, Jan Olofsson fiol, Ove Hansson bas, Jani Ruuskanen gitarr

Festivalen genomförs i samarbete mellan PMF, Framnäs Folkhögskola, Dokumentärfilmsdagen, Upplevelseproducenternas Akademiska förening, Studio Acusticum

PMF verkar med stöd av Piteå kommun, Kultur Fritid