x

Syket
Debaser Slussen
D. 2011.12.11 Kl. 19:00

Mitt i mörkaste november blir det tredje gången gillt för Youth i höst. I våras körde de svensk-kväll för att välkomna våren, den här gången visar de en annan sida av sitt musikunder. För vilken musik tränger bäst genom höst- och vintermörkret, om det inte är den från de likväl svenska, som fantastiska banden Syket och Den svenska tystnaden?

Syket står enligt många för något alldeles eget i det svenska musikklimatet. Bandet som albumdebuterade i februari fick en hel del fina betyg på sitt CV som de förtjänade mer än väl. Några har pratat ”malande rymdrock” när de försökt beskriva bandet, och kanske det? I inledande "See you in CERN" har de lånat några välbekanta riff från The Soundtrack of our Lives och kryddat det med lite Hunters and Collectors-blås för de som minns det gamla bandet från Australien. Ska man göra en längre sammanfattning av hela plattan kanske man stannar till lite extra på de sorgligt underskattade grannarna i Isolation Years från Sävar utanför Umeå. Nils Hansson på DN tyckte att man sällan hör en debut som är så färdig och gav bandet 4/5 i betyg och ännu mer övertygade var Västerbottens Folkblad som pratade om årets debut och gav full pott till Syket.

Den svenska tystnaden som släpper sina skivor på Adrian Recordings berättar historier om det verkliga livet från gatorna i Malmö. Ibland är det lika fint och starkt beskrivet som Bo Widerberg en gång gjorde ifrån samma trakter i sina filmer. Det är grått, det är skolgårdar insvepta i tandläkarväder. Oerhört fin pop från Sveriges södern som du inte bör missa om du gillar Mattias Alkberg.

Före, mellan och efter banden spelar Youth skivor. I DFB har dom bjudit in Nelly Lindenstrand, ett så gott som sprillans nytt stjärnskott i dj-världen. Tidigare har ni hört och sett henne på såväl Babasonic som Sommar!