x

Parker Lewis + Syket
Debaser Malmö
D. 2011.16.12 Kl. 19:00

Parker Lewis är tonsättaren, berättaren och regissören. Inspirationskällorna och referenserna är många och viktiga. Han skriver låtar i svensk modern poptradition med känslor av Jens Lekman, TTA och Ratata. Till det läggs Bruce Springsteen-crescendon och soul-oomf! Det som skulle kunna bli schizo är istället något helt nytt, eget och helgjutet. Enligt honom själv är hans främsta inspirationskällor Woody Allen och Wilhelm Moberg, något som liksom sluter cirkeln och känns helt självklart när man hör vad det handlar om.

"Det är åtta fanzinesånger framförda av en röst som tack vare sin målbrottsentusiastiska vekhet utstrålar en enorm övertygelse och hittar en alldeles egen fortsättning på en musikalisk historia som började någonstans mellan Tough Alliances första ep och, ärligt talat, det allra sista numret av tidningen Pop" (4/5 Andres Lokko).

Parker Lewis är nu äntligen tillbaka efter en tids radioskugga. "Pengar och leenden" från i år är fortsatt mycket övertygande popmusik med skarpa betraktelser under tjurfäktningstrumpeterna. Begåvat som tusan som man inte kan värja sig emot.

Syket står enligt många för något alldeles eget i det svenska musikklimatet. Bandet som albumdebuterade i februari fick en hel del fina betyg på sitt CV som de förtjänade mer än väl. Några har pratat ”malande rymdrock” när de försökt beskriva bandet, och kanske det? I inledande "See you in CERN" har de lånat några välbekanta riff från The Soundtarck of our Lives och kryddat det med lite Hunters and Collectors-blås för de som minns det gamla bandet från Australien. Ska man göra en längre sammanfattning av hela plattan kanske man stannar till lite extra på de sorgligt underskattade grannarna i Isolation Years från Sävar utanför Umeå. Nils Hansson på DN tyckte att man sällan hör en debut som är så färdig och gav bandet 4/5 i betyg och ännu mer övertygade var Västerbottens Folkblad som pratade om årets debut och gav full pott till Syket.

Malmögänget bakom Indiegympan kommer direkt från sin avslutning och gör en uppvisningsdans så fort banden slutat spela, missa inte! Loffelicious & No Daun spinner skivor.