x

The Amazing
Debaser Medis
D. 2011.21.10 Kl. 19:00

Hösten gör oss sugna på must och indiepop, stämsång och akustiska gitarrer! Inga konstigheter. Just därför anordnar vi den 21 oktober en magisk indiepop-afton med tre fantastiska band som är på tapeten just nu. Vi ger er Ludwig Bells band Pasadena, skivaktuella The Amazing och hyllade Little Children. Efteråt avslutar vi kvällen med de bästa popdängorna och bästa dansen. Vi ger er Le Plus!

THE AMAZING
Minns ni Granada med Anna Järvinen på sång? Ett band som spelade lite i skymundan och släppte ett par utmärkta plattor som inte alls fick den uppmärksamhet de förtjänade. Nu har Anna en framgångsrik solokarriär utstakad och de gamla medlemmarna med Christoffer Gunrup i spetsen har slagit sig ihop med Dungenfolket, som också spelar bakom Anna. Ett tydligt stamträd med de rätta grenverken som gett oss det psykadeliska folkrockbandet The Amazing. En ny stark låt från sexmannabandet ligger just nu ute på senaste Sonically Speaking som medföljer det senaste numret av Sonic. En ny platta släpps i denna vackra höstmånad som heter oktober.

Så här skrev SVD om senaste plattan.

»Pendlar mellan tung brittisk 70-talsmelankoli med drag av Nick Drake och tidiga Fleetwood Mac och långa vackert böljande psykedeliska jam med två gitarrer, två trumset och mossgröna orglar.« Svenska Dagbladet

PASADENA
Here Comes the Sun. Eller på svenska: här kommer solen. Den nya singeln från Pasadena har inte så mycket att göra med en känd låt som släpptes hösten 1969, även om 60-talets klanger går att hitta i musiken. Istället tittade Pasadena på sin omedelbara omgivning och samtid och valde att tolka en poppärla av bandet [ingenting]. I låten hör vi vemodiga svenska klanger som möter stämsången och de vackra arrangemangen som utmärker Pasadena. Kanske verkar det motsägelsefullt att välkomna hösten genom att sjunga om solen som kommer, men när man hör låten blir det helt självklart.

Redan 2001 kallade en av våra stora svenska dagstidningar bandet Dreamboy för ”ett punkigt Beach Boys”. Bandet hade gjort sig känt för sina starka melodier med fokus på stämsången. När Dreamboy sedermera lades på is valde Ludwig Bell och Niklas Pettersson att under namnet Pasadena fortsätta med just det där – starka melodier och stämsång. Efter att ha lagt upp sina första två låtar på myspace rullade allt igång och efter ett omskrivet framträdande hos SVTs musiksajt PSL tillsammans med kören the Wine Lovers växte intresset än mer. Just nu slutförs debutalbumet och som en aptitretare släpper nu Pasadena EPn ”Changing of the Seasons”. Varje låt på det kommande albumet kommer att finnas i två distinkta versioner, en mer klassisk popversion som går under namnet winter mix och en mer elektronisk som kommer att heta summer mix. Allting kommer att vara Pasadena i kristalliserad form: kärleken till popmusik, genom vackra melodier och lekfulla arrangemang. Harmonier sprungna ur svenskt mörker, som möter drömmen om amerikanskt solsken.

LITTLE CHILDREN
Med Little Children gör Linus Lutti sällsamt impressionistisk popmusik: mörk och ömsint på samma gång. Little Children lånar musikaliska uttryck från folk, rock, blues och ibland även från film, men musiken är mer än allt annat hans egen. I Little Childrens värld är det tysta och plinkande lika närvarande som det temperamentfulla. Linus raspiga och självutlämnande röst berättar skeva historier ur verkligheten i en närmast magisk klangvärld. Om man måste placera Little Children på en musikalisk karta hamnar man någonstans i en korsning av de riken som Will Oldham/Bonnie Prince Billy, Mark Hollis och Bon Iver skapat.

Med en ny skiva inspelad gör han ett fåtal spelningar i Sverige innan releasen av nya albumet "In Hau" (våren 2012). Med på scen medverkar Petter Winnberg ( Neneh Cherry, Mike Snow), Maria Eriksson (The Concretes) och Moussa Fadera ( The Amazing),