x
Wilco

Wilco
Annexet
D. 2012.27.02 Kl. 19:30

Vi är skyldiga Wilco ett tack. De är liksom förutsättningen för att mycket av det vi hänförts de senaste åren uppstått, som blomman som pollinerade de andra växterna. Vi skulle nämligen vilja påstå att de senaste årens våg av amerikansk indierock, som med stämsång, storsinne, skägg och fötterna djupt nedsjunkna i americana och nordamerikansk folkmusik, inte skulle existerat utan Wilco. Fråga Grizzly Bear, Bon Iver, Local Natives, Band of Horses och Fleet Foxes, och du får garanterat ett jakande svar på frågan om de lyssnat på bandet från Chicago.

Med rötter i amerikanska gräsrotsikoner som The Band och Neil Young, var Wilco ett av de första amerikanska alternativband som inte enbart poserade bakom en vägg av gitarrer eller spelat svårmod. Ända sedan bandet likt en Fenix steg upp ur askan av altcountrypionjärerna Uncle Tupelo, odlades en äkta nyfikenhet för hur indiemusiken kunde färgas av kontinentens alla musiktraditioner - från rootbluesen i deltat via Nashville-country, mexikansk mariachi, elektronisk avantgarde i storstäderna, folkmusiken i Klippiga bergen och arbetarrocken från Motor city. ”Indie” innebär i Wilcos tappning faktiskt självständighet.

Ända sedan debuten ”A.M.”, via genombrottsklassikern ”Yankee Hotel Foxtrot” till årets ”The whole love”, har traditioner förvaltats samtidigt som musiken konstant tillförts något nytt. Wilcos utgångspunkt, både live och på skiva, är variationsrikedom, bred instrumentalism, men framförallt ett sällsynt sinne för sväng, själ och melodi som härstammar ur en djup kärlek till musik. En konsert med Wilco är inte bara underhållning, utan en representation för vad människor faktiskt kan åstadkomma med instrument, gehör och närvaro.

Förband är norska Hanne Hukkelberg.

Endast direktbetalning.

Åldersgräns 13 år - oavsett om målsman är med eller ej, med anledning av svenska myndigheters krav om begränsning av höga ljudnivåer för unga.

Du som valt leveranssätt TicketFast, glöm inte att skriva ut dina biljetter!