x

Vit Päls + Parker Lewis
Debaser Medis
D. 2012.10.02 Kl. 19:00

Ingen hejd på oss, vi kör igen! Vad sägs om Parker Lewis och Vit Päls? Björn Grape och Robert Svensson? Bra? Ja, visste väl det.

PARKER LEWIS
Sommaren 2010 satt Emil Johansson på en vingård utanför Finale Emilia i norra Italien för att skriva låtar till sitt nya album. Det fanns bara ett problem: Han hade kört fast.

Han hade sökt lyckan i New York där det självbetitlade debutalbumet som släpptes 2008 skrevs och spelades in. Han hade drömt om Italien. Han hade försökt slåss mot orättvisorna.

Räddningen kom från oväntat håll. Sent en kväll svängde vinmakaren förbi Emils hus för att lämna av en låda lambrusco, och i lastbilens radio spelades Ben E. Kings "Stand By Me". I låtens andra vers fanns svaret, att även om "the sky we look upon should tumble and fall / and the mountains should crumble to the sea" så är det ändå okej om man har någon att stå rygg mot rygg med och slåss.

Tillbaka i Sverige samlade Parker Lewis sitt band och spelade in "Pengar & leenden", ett album som förvisso ser igenom illusionen av den skimrande världen långt bortom Kilsbergens horisont, men som samtidigt inte glömt hur hårt ett hjärta kan slå. Det är ett album för när Bankomaten behåller kortet men du lärt dig att det ändå inte betyder något. Det är ett album för alla som är injagade i ett hörn men har bestämt sig för att försöka klösa sig ut.

VIT PÄLS
Vit päls bildades i Malmö ungefär 2004 av Carl Johan Lundgren. Antalet medlemmar har varierat rätt kraftigt mellan kanske 30 och 13 under åren, men är nu sju.

Nånstans ska man va är Vit Päls andra fullängdare – men likväl är det ett debutalbum. Den första skivan Nu var det i alla fall så var en samling på tjugoen låtar, ihopsatt av ”kuratorn” Karl-Jonas Winqvist (First Floor Power och Blood Music) från närmare 100 låtar som han laddat ner under ett antal år från diverse musikbloggar.

Även om det kan tyckas vara både mycket och brokigt, det som Carl Johan Lundgren gör under namnet Vit Päls, så är vissa saker konstanta. Musiken siktar rakt fram utan omvägar, med egensinniga och okonventionella lösningar både vad gäller text och musik. Det är ärligt, humor, allvar och hela tiden så mycket på riktigt att det är omöjligt att inte kunna ta det till sig.

Live är nog bandet ett av de bättre som finns att se på en scen. Rusigt, charmigt och brilliant. Det handlar om svensk pop som går rakt in i våra hjärtan, vars personlighet och skevhet inte liknar något annat just nu. Den får oss att känna hopp, hur brusiga och svajiga inspelningarna än må vara. Och om du ger den en chans kan den vara svårt beroendeframkallande.

På stora dansgolvet får Nina Kienast besök av Björn Grape (Ramlar) och får er att dansa till elektronisk indie eller indisk electro eller bara indie och electro.

I baren kör Michelle Kienast och Robert Svensson (Stockholms bästa och mest sympatiske artist) allt med The National. Och de brukar starta allsång.

Komsikom och kom i tid!