x

Freddie Redd Allstars
Fasching
D. 2012.14.02 Kl. 20:00

Åldersgräns: min. 18 år

Den amerikanske pianisten och kompositören Freddie Redd torde vara välkänd för en stor del av den svenska jazzpubliken. På 50-talet turnerade han här med Rolf Ericson och Ernestine Anderson och spelade även in en mycket fin trio-LP på Metronome. Freddie var dessutom stockholmare under några år på 90-talet, då han spelade här med bla Bernt Rosengren.

Freddie Redds kanske största genombrott kom på 60-talet med pjäsen och filmen The Connection, en pjäs om heroinberoende jazzmusiker, ett slags jazzens diskbänksrealism. Freddie skrev musiken och stod, tillsammans med bl.a. Jackie McLean, både på scen och spelade. Pjäsen filmatiserades och spelades i London och Paris och musiken spelades även in på Blue Note, som också gett ut ett antal av Freddies skivor efter det.

Freddie Redd kommer nu till Sverige med en kvintett med trumpetaren Dwayne Clemons, en ny bekantskap för Sverige. Dwayne spelade under flera år med Red Garland och har i New York framträtt med bl.a. Barry Harris, Tommy Turrentine och James Clay.

Den svenska delen av denna kvintett behöver knappast någon större presentation. Kenji Rabson, Moussa Fadera och Amanda Sedgwick är alla mycket välrepresenterade i svenskt jazzliv. Kenji och Dwayne är dessutom gamla vänner från jazzklubben Smalls i New York. Gamla och nya vänskaper på scen utlovas alltså.

Gruppen gjorde sin första turné i mars i år för utsålda hus och fina recensioner.

”Vilken enastående grupp som bildats för denna sverigeturné! ------Materialet är en guldgruva.-----Det är faktiskt svindlande. För några timmar förflyttas vi till en riktigt bra klubb på Manhattan för ett halvsekel sedan.”
- Sven Bjerstedt, Sydsvenskan