x

Xiu Xiu + Let´S Say We Did
Debaser Slussen
D. 2012.14.04 Kl. 20:00

Provocerande, kraftfullt och brutalt ärligt beskriver bäst Xiu Xiu. Bandets postpunkiga skapelser är något alldeles unikt och något väldigt sällsynt i vårat, stundtals, monotona och känslokalla samhälle.

Xiu Xiu är främst bandets ständiga frontman Jamie Stewarts verktyg för att uttrycka sina känslor om personliga upplevelser och den förvridna värld vi lever i. Hans orädda hållning till livets mest otänkbara hemskheter, orättvisor och tabun strålar ut på ett ärligt och kraftfullt sätt genom Jamies bestämda men skränigt sköra stämma och låter oss ta del av det så många blundar för.

Jamie Stewarts vilja att inte blunda för något får oss att öppna ögonen till den verklighet vi faktiskt lever i. Det hela förstärks av Xiu Xiu's säregna sound, ett kraftfullt oljud som ger en tyngd och känsla som är svår att överträffa.

Xiu Xiu är en musikupplevelse som inte får missas, musik blir inte mer äkta än så här.

LET´S SAY WE DID
Efter att ha varit ett uppstickarband i Stockholms alternativscen ända sedan starten för snart fyra år sedan, har nu popstökiga Let's Say We Did släppt sitt självbetitlade debutalbum. Med en uppmärksammad EP-trilogi i ryggen anlitades Pelle Gunnerfeldt (som tidigare format ljudet på en rad hyllade släpp med bl a Bear Quartet, The Hives och Säkert!) som producent för skivan.

Let's Say We Did pendlar intensivt mellan att vara högljudda och tysta, mellan att vara monotona och dynamiska. Explosiva gitarrer, utsirade popmelodier, dronemelankoli och den tillbakalutade men innerliga sången blandas och filtreras genom ett moln av distortion och lofi-estetik. Det är uppenbart hur både bandet och Gunnerfeldt har jobbat metodiskt med att överföra Let's Say We Dids kännetecknande råa sound live till skivformatet. Beslutet att växla inspelningarna mellan studion och bandets replokal i en nedlagd brödfabrik i Kvarnholmen visade sig också bli mycket viktigt för att få ljudbilden både lika kompromisslös och välkomponerad som bandet önskade.

Albumet har fått mycket bra kritik sedan den svenska releasen i oktober förra året och har jämförts flitigt med likasinnade akter som Real Estate, Bright Eyes, Wannadies och Teenage Fanclub. Dagens Nyheter beskrev debuten klädsamt som "hi-fi lo-fi" och inte minst som "väldigt lovande", Gaffa instämde med "en högintressant debut".

Även om deras första fullängdare fortfarande är purfärsk är Let's Say We Did inte på något sätt några nybörjare. EP-trilogin som föregick albumet gavs ut mellan 2009 och 2010 och uppmärksammades av bl a Sveriges Radio P3, Gaffa och den hajpade webradiostationen Gimme Indie. Förutom att skruva upp förväntningarna inför det nyss släppta albumet medförde också EP-serien att bandet bokades för en rad speldatum, bl a på Strand och Debaser Medis i Stockholm, Island in the Sun-festivalen på Åland och Rookiefestivalen i Hultsfred.