x

Willis Earl Beal
Debaser Malmö
D. 2012.23.05 Kl. 17:00

På uteserveringen bjuder vi denna kväll på ingen mindre än Willis Earl Beal.

Willis Earl Beal är inte en lätt person att hitta. Han finns inte på Facebook och har aldrig haft en MySpace-sida. Inget Twitter-konto, ingenting på SoundCloud och inte en enda Bandcamp-sida att hitta. Historien kring Beal startade när en journalist upptäckte märkliga flygblad och lappar runt om i Chicago innehållande en teckning av en smal man samt bisarra meddelande, undertecknade med Willis Earl Beal och ett telefonnummer. Samtal som ofta helt enkelt innebar att Beal placerade luren mot en högtalare och spelade sina befintliga inspelningar. Låtar som kändes angelägna, vitala och verkliga. Hon hade snubblat på ett mysterium och de förtrollande sångerna gjorde att hon skrev en berättelse om honom som prydde omslaget till Chicago Reader. År av slit i dunkel, gav nu utdelning och XL recordings (Adele, Radiohead, M.I.A.,The xx, Sigur Rós) bestämde sig för att ge ut hans debutalbum. Albumets 11 låtar är hämtade från en serie inspelningar Beal gjorde medan han bodde i Albuquerque, New Mexico.

Efter att ha bott i Chicago-området hela sitt liv kände Will Earl Beal att han var tvungen att vara nära öknen, en idé han länge romantiserade. "Den ödsliga stämningen var alltid i mitt huvud", berättar han. Han kom till Albuquerque utan en plan, någonstans att bo, eller tillräckligt med pengar att leva på. Tillbringade sina dagar att rita och skriva flygblad samt distribuera dem över hela sin nya stad. Så småningom fick Beal arbete som nattportier på ett motell. Han gjorde ett dussintals låtar med instrument och material han kunde hitta i Albuquerque: s loppmarknader, butiker och gränder. En röd elgitarr, en akustisk gitarr, en harpa, ett provisorisk trumkit skapad av grytor och kastruller. På något sätt lyckades Beal skapa varm och rörande musik till synes ur intet och bara lite fantasi, därav namnet 'Acousmatic Sorcery'. Låtarna erbjuder en titt på hans utveckling som musiker - kreativitet vs förmåga. "De representerar mina drömmar lika mycket som de representerar min brist på riktiga
musikaliska förmåga," säger han. Kanske viktigast av allt: "De representerar min erfarenhet i Albuquerque. Jag var där. Det hände."

Den 19 Mars släpper XL recordings Willis Earl Beals debutalbum;
'Acousmatic Sorcery'.