x

Vicente Amigo - Flamencons Arvtagare
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2012.13.10 Kl. 20:00

Han har en speciell attack i spelet. Det är flamenco med kraft och intensitet men ändå smeksam och lyrisk. Vicente Amigo tillhör de stora flamencovirtuoserna i världen, en arvtagare till Paco de Lucia, José Fernández ”Tomatito” Torres och Merengue de Córdoba. Upplev honom vid en exklusiv spelning vid IX Internationella Gitarrfestivalen i Uppsala.
Vicente Amigo står stadigt i den traditionsrika flamencon. Samtidigt vill han öppna för nya intryck. Han tror inte på idén att allt ska stå stilla, utveckling är en del av livet och därmed också musiken. Själv ackompanjerade han under flera år sångare som El Pele, Camarón de la Isla, Vicente Soto och Luis de Córdoba. Men han ville mera.
– Jag insåg gitarrens väldiga uttryckskraft och samtidigt att man kan nå längre och faktiskt skapa sig en karriär genom att öva och arbeta med musiken varje dag, säger Vicente Amigo.
Han bestämde sig för att satsa på en solokarriär och deltog i Festival Nacional del Cante de las Minas de la Unión, en flamencotävling där han tog hem första pris. Efter ytterligare ett antal vunna tävlingar gick han slutligen segrande ur den prestigefyllda Concurso Nacional de Arte Flamenco de Córdoba. Det betydde ryktbarhet både hemma i Spanien och på den internationella gitarrscenen.
Men han ville utveckla musiken och öppna mot andra genrer. Tillsammans med Paco de Lucia, Phil Manzanera, Bob Dylan, Keith Richards, Joe Cocker och andra storheter deltog han vid Musikfestivalen ”Leyendas de la Guitarra” i sin egen födelsestad Sevilla.
– Musik kan utvecklas på en mängd olika sätt! Genrer kan närma sig varandra om det sker med respekt. Jag tycker om att låta min flamenco närma sig andra stilar för att nå andra känslor, men jag vill inte inkräkta på någon annan musiks integritet, säger Vicente Amigo.
Med den traditionella flamencon som utgångspunkt har han fortsatt sina samarbeten med artister som Alejandro Sanz, Miguel Bosé och Sting. Hans eget album Un Momento en el Sonido – hans sjätte! – nominerades till en Latin Grammy för bästa flamencoalbum 2006.
Hans virtuositet är inget självändamål. Den bara är där som en självklarhet. Och hans nyfikenhet leder honom ständigt till nya insikter och erfarenheter. Han inspirerades av den spanske författaren Rafael Alberti han att komponera ”Poeta” för gitarr och orkester. Svidande vacker musik som uruppfördes av Kubas symfoniorkester under Leo Brouwer, som tidigare gästat gitarrfestivalen.
Under 2008 spelade han in albumet Paseo de Gracia med flera av Spaniens populäraste artister, bland dem Alejandro Sanz, Enrique & Estrella Morente och Niña Pastori. Vincento Amigo har förmågan att ständigt överraska, men grunden i allt han gör är alltid den äkta flamencon.
Enda konserten i Sverige.
Www.uppsalagitarrfestival.se

Avnjut en trerätters festivalmeny
Festivalmenyn består av en tre rätters middag komponerad och signerad Klaus Pontvik i samarbete med kökschefen Peter Ward. Den är skapad med utgångspunkt på säsongen, ekologin med huvudsakligen råvaror i Uppland. Inslag av vilt, ostar och grönsaker från årets skörd tillagade med omsorg är några av inslagen på din tallrik. Även vinvalet sammanfaller med menyn om detta önskas och skapar en fullständig matupplevelse innan konserten.

Varmt välkomna till Internationella Gitarrfestivalen och Uppsala Konsert & Kongress!

Festivalmeny går att boka från den 20 augusti via biljettkassan på Uppsala Konsert & Kongress och Ticnet.se

Konsertlängd:

www.uppsalagitarrfestival.se

Arrangör: Uppsala Internationella Gitarrfestival