x

Spoek Mathambo + Kingdom (Dj-set)
Debaser Malmö
D. 2012.02.05 Kl. 17:00

Sydafrikas okrönte electrokung håller audiens på Debaser Malmö. Spoek Mathambo har förhäxat dansgolv världen över med sin ”Township-tech”, en säregen blandning av sydafrikansk kultur, tunga beats, rap och råa texter.

Spoek Mathambo håller i sina psykedeliska trådar och styr musiken i ett maniskt ADHD-mönster. Dubstep tråcklar sig genom ett nät av grimey township tech som rullar ut i uppfuckad goth-house. Han målar upp ett kollage av idéer som pusslas ihop med hjälp av knivskarp grå hjärnsubstans. Denne exil-sydafrikan (numera med Malmö som bas) har lyckats skapa något nytt från allt gammalt som florerar i den digitala jaktmarken. På ”Mshini Wam” från 2010 fann man en vansinnig cover på Joy Divisions ”She Lost Control” som både rörde och rörde upp gamla fans men belackarna var trots allt i numerärt underläge.

Nya ”Father Creeper”, som släpptes på indiegiganten Subpop, förvaltar Spoek Mathambo sin musikaliska vision på ett sätt som får vuxna män och kvinnor att gråta. Burkiga beats, skeva syntar och jäktande gitarrslingor pryder låtarna likt gyllene ornament. ”Father Creeper” är ett album som är framtiden mer än något annat. Men det fattar alla. Storheten är grandios som plattityden skulle vilja säga. Det går inte att säga det på något annat sätt.