x

Doc Lounge Presenterar: Painful Painting & 9 Scener Om Våld
Debaser Medis
D. 2012.17.04 Kl. 18:00

Välkommen till en dubbelvisning på temat våld. Doc Lounge visar två filmer som försöker närma sig frågan om det går att berätta om våld utan att moralisera. Vad händer med ett konstverk, en berättelse, när upphovsmannen låter en våldshandling framträda utan att försaka förklara omständigheterna eller sätta den i en kontext?

PAINFUL PAINTING (Holland, 2011, 55 min, engelsk text)
REGISSÖR: Catherine von Campen

9 SCENER OM VÅLD (Sverige, 2011, 30 min)
REGISSÖR: Michael Krotkiewski

PLATS: Coctailbaren, Debaser Medis
ENTRÉ: 70 kr (studentpris, Filmbasenkortpris 50 kr)

SAMTAL: Vi pratar med Michael Krotkiewski om våldets mekanismer och visualiseringar av offer och förövare.

PAINFUL PAINTING: I den holländska konstnären Ronald Ophuis arbeten tilldelas
extremvåldet en huvudroll. Hans målningar av mord och våldtäkter får de som tittar att
fråga sig om även de är kapabla till att begå dessa övergrepp. Men betraktarna kan också tänkas fundera över varför Ophius gör den här typen av bilder. I “Painful Painting” försöker regissören Catherine von Campen att svara på den sistnämnda
frågan genom att intervjua konstnären och följa honom under skapelseprocessen av
ett nytt verk. Under en resa till Sierra Leone pratar han med forna barnsoldater, visar dem sin portfolio och lyssnar till deras reaktioner och egna minnen. En av historierna,
om män som skär upp gravida kvinnor för att se om babyn är tjej eller kille, blir
inspirationskällan till en ny målning.

9 SCENER OM VÅLD: Michael Krotkiewskis examensfilm från DI:s dokumentärfilmslinje, vann pris på Go short, kortfilmsfestival i Holland.. Människan dödar, misshandlar och trakasserar. Våldet är en potentiell kraft inom oss alla. En kraft som slår till plötsligt eller växer fram långsamt. I filmen reser människor tillbaka till ögonblicket då impuls övergick i handling och deras eller någon annans liv förändrades för alltid. Utan omskrivningar öppnar filmen dörrarna till de mörkaste sidorna av vårt mänskliga psyke.

Johan Wik (f. 1975) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Han har tidigare visats på bland annat Konstakademin och Moderna Museet. Johan har länge intresserat sig för hur våld skildras inom populärkulturen. På Doc Lounge kommer han att visa ett urval av sina filmer.