x

Tutankhamun - Graven Och Skatterna
MalmöMässan
D. 2013.10.02 Kl. 15:30

Tutankhamun blev en superkändis efter en sensationell upptäckt för 90 år sedan. 1922 hittade arkeologen Howard Carter den egyptiske konungens gravkammare och alla dess fantastiska skatter – en händelse som väckte sensation i hela världen. Tutankhamuns historia fascinerar än idag. Hans mystiska, för tidiga död och unika arv har skapat en legend. I mer 3 000 år låg han okänd och oupptäckt i Konungarnas dal, tills Howard Carter hittade hans grav.

Ingen annanstans i världen kan grav- och skattkamrarna ses på det här sättet. Inte ens i Kairo där fynden nu visas i glasmontrar på Egyptiska museet eller i gravkammaren i Konungarnas dal, där nu bara en av kistorna finns kvar. Utställningen ”Tutankhamun – Graven och skatterna” består av mer än 1000 mycket välgjorda repliker av föremål som fanns i graven, alla omsorgsfullt tillverkade av Egyptens skickligaste hantverkare. De ursprungliga fynden finns idag på museum i Kairo, men kommer förmodligen aldrig mer att kunna visas på utställningar runt om i världen. Föremålen är helt enkelt för dyrbara och för ömtåliga. Inget försäkringsbolag vill idag försäkra dem om de lånas ut.

Utställningen har visats på flera platser främst i Europa, bland annat i Barcelona, Dublin, Bryssel och Frankfurt och har hittills haft mer än 2,5 miljoner besökare. Utställningen visas på Malmö nya mässa i Hyllie 15 sept 2012 – 17 feb 2013 Vi rekommenderar att ni planerar minst två timmar för ert besök.