x

Abderrahman Kazzoul
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
D. 2012.28.10 Kl. 16:00

Abderrahman Kazzoul och Takht Atourrath

Arabisk musik från Sufi-ghazaler till Nahda-perioden
– sång, arabisk renässans och nya musikaliska vägar

Den marockanske sångaren och musikern Abderrahmane Kazzoul växte upp vid foten av Atlasbergen. Tidigt blev han introducerad i konsten att tolka och sjunga koranens texter. Hans talang och förståelse för den arabiska sångkonsten fick omvärlden att snabbt få upp ögonen för Abderrahman Kazzoul och i början av 1980-talet flyttade han till Frankrike och bildade sitt första orientaliska band Amal.

Han inspireras av musiken och den intellektuella och konstnärliga renässans som uppstod i Libanon under 1800-talet. Han har samarbetat med den framstående Libanesiska violinisten Nidaa Abou Mrad och betecknar operan Jerusalems dotter de gjorde tillsammans som en konstnärlig höjdpunkt. Den är skriven inom traditionen som kallas maqâm och bygger på texter från gamla arabiska källor och den Egyptiske 1100-talspoeten Ibn’ al-Fârid.

Tillsammans med sin ensemble Takht Atourrath håller Abderrahman Kazzoul gamla traditioner levande. Och grunden till hans konst finns i den äldre arabiska poesin, sufimystik och sånger från Bysans och Persien. Han har deltagit vid en mängd olika festivaler, bland andra Sacred Music Festival i Fez, Marocko och Festivalen för Arabisk musik i Jerusalem. Han har även tillägnats egna dokumentärer av brittiska BBC, franska RFO och den marockanska tv-kanalen 2 M.

Medverkande
Abderrahman Kazzoul, sång
Adel Shams El Din, riq (tamburin)
Imed Ben Ammar, kanun (cittra)
Maher Belhaj, oud (luta)
Miloudi Benslimane, daf (ramtrumma)
Nabil Ghannouchi, ney (flöjt)
Salem Bnouni, violin
Samih Souissi, cello

Arrangör
Uppsala Konsert & Kongress

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress