x

Bill Frisell - the Great Flood
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2012.15.11 Kl. 19:30

Bill Frisell - The Great Flood
Torsdag 15 november 2012 kl 19:30
Stora Salen

The Great Flood

Det amerikanska gitarrgeniet Bill Frisell fördjupade förra året uttrycken i den uppmärksammade fotografen Disfarmers bilder. Nu har vi privilegiet att presentera hans nya projekt – The Great Flood – musik till de suggestiva och gripande filmbilderna från 1927, när Mississippifloden svämmade över alla bräddar och la stora delar av delstaterna Arkansas, Louisiana och Mississippi under vatten.
The Great Flood handlar om hur översvämningen i grunden förändrade den amerikanska musiken. Filmaren Bill Morrison episka film frammejslad av de suggestiva svart-vita översvämningsbilderna får med Frisells lågmälda musik en oerhörd kraft.

– Vår önskan var att inte bara gå in i en studio och repetera, utan verkligen åka till de här platserna och färdas i musikens spår. Vi har velat återskapa känslan som delta-bluesartisterna hade när de drog sig undan Mississippi och skapade en helt ny musik, säger Bill Frisell.

Människor i tusentals lämnade sina hem på landsbygden och drog till städer som Chicago, Memphis och Detroit där legendariska artister som Charley Patton och Memphis Minnie korsade sin akustiska deltablues med musiken som spelades på klubbarna. Låtar som High Water Everywhere och When the Levee Breaks var direkt inspirerade av översvämningen.

Bill Frisell är en mästare på att skapa lågmälda men starka soundtrack. På sitt ytterst personliga vis laddar han The Great Flood med amerikansk rootsmusik, country och jazz utan att för ett ögonblick bli nostalgisk. Det är musik som visar hur historiska händelser bär med sig betydelser in i nuet. Resultatet är hänförande vackert.

Frisell är en av Amerikas mest framstående gitarrister och kompositörer. Han har samarbetat med och skrivit musik till många av vår tids mest framstående artister: Elvis Costello, Paul Motian, John Zorn, Ginger Baker, The Los Angeles Philarmonic, Marianne Faithful, John Scorfield, Jan Garbarek, Lyle Mays, Vernon Reid, Paul Bley, Wayne Horvitz, Hal Wilner, Rinde Eckert, The Frankfurt Ballet, filmregissören Gus van Sant, David Sandborn, Bono (U2), Brian Eno, Daniel Lanois, Jon Hassell och många fler.

Bill Frisell, gitarr
Ron Miles, trumpet
Tony Scherr, bas
Kenny Wollesen, trummor
Film: Bill Morrison

Konsertlängd:

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress