x

Shabazz Palaces
Debaser Malmö
D. 2012.30.07 Kl. 17:00

På utomhusscenen denna kväll ser vi Shabazz Palaces.

Sedan albumet Black Up släpptes sent förra sommaren har Shabazz Palaces varit ett namn som rört om ordentligt i Pitchfork-grytan. Mycket uppmärksamhet har ryktats mot det faktum att bandet knutits till klassiska Seattlebolaget Sub Pop, länge synonymt med Nirvana och grungen, istället för att lyfta fram det unika i Shabazz futuristiska version av avantgardisk hiphop.

Bakom namnet döljer sig Palaceer Lazaro, tidigare känd som Ishmael Butler och framförallt som medlem i legendariska Digable Planets, som 1993 mottog en Grammys för sitt debutalbum Reachin (A New Refuttation of Time and Space). Trots att uppföljaren Blowout Comb bland hiphop och jazzkretsar framhålls som deras absolut bästa album, gick den mer obemärkt förbi den stora allmänheten ända till Jeff Beck samplade deras 9th Wonder (Blackitolism) till sin låt Seasons år 2003.

Tillsammans med Silkworm, som efter Digable Planets upplösning gick vidare som King Britt, har Palaceer konsekvent genom åren fortsatt att krossa de musikaliska barriärer som ringat in sin samtid, och han har varit en efterfrågad samarbetspartner bland andra framåtskridande musiker som 4 Hero och The Roots. Det är i Palaceers långa karriär som vi hittar källan till namn som Flying Lotus och Araabmuzik, ett omättligt sökande efter nya uttryckssätt för hiphop av idag.

Att han då 2012 kan sluta cirkeln med Shabazz Palaces är därför fullständigt logiskt. Mattias Hindersson från bland annat Popponny & Mothership spinner vax.