x

Illapu
Kulturens Hus - Lilla salen
D. 2012.31.10 Kl. 19:30

Illapu startades av två brödrapar i Antofagasta i norra Chile.Inriktningen var till en början renodlad andisk olklore med grund i de bolivianska rytmerna, som senare kom att breddas och räknas till Nueva Canción rörelsen.

Gruppen var något yngre och mindre etablerad än artister såsom Inti-illimani och Victor Jara, och kom därför indrigare undan statskuppen 1973. Illapu fortsatte att vinna popularitet och 1976 fick man en stor radiohit i såväl Argentina som i Chile med sången ”Candombe para José”. Deras karaktäriska stämsång, skickliga instrumentalisering och medryckande rytmer blev gruppens kännetecken.

Efter en Europavistelse 1981 vägrades gruppen inresa tillbaka i Chile. En exilperiod i Frankrike och México inleddes, innan man fick möjlighet att återvända 1988 inför den stundande folkomröstningen som skulle avgöra Chiles framtida statsskick.

Gruppen möttes av masspublik redan på flygplatsen och 60 000 personer såg deras comeback konsert på Parque La Bandera.

Illapu har sedan dess fortsatt att leverera en glad, folkloristiskt utforskande musik, med sånger och texter som handlar om kärlek, livet, rättvisa och aktuella sociala frågor. Kanske är de Chiles mest folkliga artister, som samtidigt kan pryda sitt CV med konserter över hela Latinamerika, Carnegie Hall i New York och Olympia Teatern i Paris.

Föreställningens längd: ca 90 min ingen paus
Arr: Kulturens hus