x

Orphei Drängar Och Ylioppilaskunnan Laulajat
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2012.14.10 Kl. 14:00

Konsert med Orphei Drängar och Ylioppilaskunnan Laulajat

I den här konserten möter OD en annan av världens främsta manskörer: YL från Helsingfors. De två körerna har mötts många gånger, senast 2009 då OD genomförde en turné tillsammans med YL i Åbo och Helsingfors. Nu besöker den finska kören Uppsala.

Konsertprogrammet är inte slutligt bestämt ännu men publiken kommer att få möta den stora romantiska manskörsklangen i den traditionella repertoaren, med framföranden på allra högsta nivå. Körerna kommer också att göra nedslag i den modernare manskörsrepertoraren.

– Estländaren Veljo Tormis är en av de största nu levande tonsättarna av manskörsmusik. Orphei Drängar spelar i början av 2012 in en ny skiva helt ägnad åt hans musik, och något av dessa verk dyker med stor sannolikhet upp vid konserten i oktober. Även YL har gjort sig kända som stora uttolkare av nordisk och baltisk musik, säger Cecilia Rydinger Alin, OD:s dirigent.

Vid konserten den 14 oktober uppträder de två körerna först var för sig för att sedan förenas i en magnifik storkör om närmare 140 sångare.

Sångsällskapet Orphei Drängar tillhör de främsta manskörerna i världen och leds sedan 2008 av Cecilia Rydinger Alin. OD bildades i Uppsala 1853 och har sedan dess vårdat den svenska körtraditionen och samtidigt ständigt utvecklat nya vägar för manskören som musikalisk uttrycksform. Kören har spelat in ett 20-tal CD-skivor som sålts i sammanlagt över 100 000 exemplar. OD gör ett 20-tal framträdanden per år i Sverige och utomlands och har sin bas i Uppsala. H.M. Konungen är Orphei Drängars ständige beskyddare.

YL, grundades 1883 som en del av Helsingfors universitet och är Finlands äldsta finskspråkiga kör. YL är precis som OD en av världens främsta manskörer. Kören har många utlandsturnéer, kritikerrosade skivinspelningar och konserter bakom sig. Kören har också genom åren beställt och uppfört både finsk och utländsk körmusik. Majoriteten av Jean Sibelius mest kända verk för manskör är beställda och uruppförda av YL. Idag är kören omskriven som Sibelius naturliga fanbärare och en pionjär inom samtida musik. Einojuhani Rautavaara är en av de samtida tonsättare som har tillägnat många av sina verk till YL.

Orphei Drängar, Ylioppilaskunnan Laulajat,
Dirigenter: Cecilia Rydinger Alin (OD), Pasi Hyökki (YL)

Konsertlängd:

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress