x

Kristian Anttila + Stormakten
Debaser Medis
D. 2012.11.08 Kl. 16:00

Med ett nytt album i bagaget, "Djur & människor" som släpptes i april i år, besöker Kristian Anttila Debaser Medis den 11 augusti. Räkna med en skimrande känslostorm.

Senaste albumet är inspelad i en kyrka i Dalsland och producerad, mixad och mastrad av Kristian själv på Hisingen. Det är en skiva som markerar ett avstamp mot något nytt i både text, tonfall och produktion. En kreativ comeback och nystart på samma gång.

Hans poetiska mörker i kombination med musiken skapar en oemotståndlig och bisarr symbios av självhäftande popmelodier och nattsvart undergångslyrik. "Solig undergångspop", som Kristian själv titulerat den. Kort sagt lyckas han röra om i oss, nå ända in och blottlägga. Det är hans styrka.

STORMAKTEN
"Jag hör bara ditt hjärta slå" är en storslagen förlusthymn, tillika Stormaktens första singel från debutalbumet Skitliv, en lika delar hoppfull som förtvivlad historia om kärlek och sorg. Plattan spelades in på ett mentalsjukhus i vintertid, vilket kanske präglar musikens mörka sinnesstämning och sardoniska attityd. Detta är dock ingen musik som sjunker ner i hopplöshet, tvärtom så vill gänget kalla sig för fyra synnerligen dåliga förlorare som vägrar att ge upp tron på något stort och vackert. Och resultatet blir just det.

Det är en salig blandning av krautrock, glaciära synthar och tunga trummor. Ständigt drivande pop som omsluter en som en tät dimma. Det är skört men storslaget, melankoliskt men hoppfullt.