x

Anna Och Berta - en Annorlunda Konstmusikal
Studion
D. 2012.20.11 Kl. 19:00


En annorlunda konstmusikal

Efter succén med Norrlands Akvavit kommer Agneta Elers Jarleman nu tillbaka till Västerbottensteatern med en föreställning som hon länge drömt om. Det handlar om två konstnärstemperament, från två olika tider, men med det gemensamma att de är kvinnor.

"Jag börjar frukta att ni har en själ fröken Hansson – om än aldrig så liten", sa en professor till bonddottern Berta Hansson (1910–1994) under hennes tid som ung konststuderande på 30-talet. Efter att ha verkat som folkskollärare i Fredrika i drygt tio år blev hon i 35-årsåldern upptäckt, övergav lärarbanan och blev konstnär på heltid. Hon skapade sig en plats i den europeiska konstvärlden och gjorde under efterkrigstiden långa resor i Europa och Afrika.

Borgardottern Anna Nordlander (1843–1879) från Skellefteå antogs 1866 till Konstakademins Fruntimmersavdelning som öppnats två år tidigare. Hon levde i en tid då kvinnans plats ansågs vara i hemmet men liksom Berta Hansson reste Anna Nordlander ut i världen. Hennes liv och karriär blev alltför kort då hon dog endast 36 år gammal. Trots detta hann hon manifestera sig som konstnär med en rik produktion, och har i modern tid uppmärksammats bland annat för sitt sätt att skildra skogssamernas liv.

Arrangör Västerbottensteatern och Umeå Teaterförening
Manus & regi Agneta Elers Jarleman
Musik Gunnar Edander
Scenografi & Kostym Anders Wirén
Medverkande Bodil Carr Granlid, Margareta Niss och Pia-Karin Helsing
Producent Västerbottensteatern

Längd 2 tim inkl paus.

Fotograf Västerbottens Museum
-----------
Bli medlem och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 120 kr (50 kr för student och ungdom) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.