x

Nordiska Kammarorkestern
Stora Salen
D. 2012.08.09 Kl. 19:00

Nordiska Kammarorkestern har etablerat sig som en av Sveriges främsta kammarorkestrar och är sedan augusti 2008 en del av Scenkonst Västernorrland AB. Orkestern grundades 1990 och har under dessa 20 år sammanlagt haft tre chefdirigenter. Först ut var den nuvarande chefdirigenten för WDR Stuttgart Rundfunkorchester Köln, Niklas Willén. Därefter engelsmannen Christopher Warren Green och senast vår svenske musikexport Christian Lindberg som avslutade sitt uppdrag som chefdirigent våren 2010.
Sommaren 2007 gjordes en uppmärksammad och bejublad turné i Japan, Kina och Korea. Orkestern har också med framgång turnerat i England, Tyskland, Ryssland med flera europeiska länder.
Under ledning av Christian Lindberg har orkestern även haft stora framgångar på skivmärket BIS med ett antal goda recensioner i bl a amerikansk press. Den senaste skivan utkom våren 2010 och som solist på denna CD kan man lyssna till den australiensiske violinisten Richard Tognetti.
Fr om säsongen 2011-2012 och tre år framåt delar den svenske dirigenten Johannes Gustavsson uppdraget som konstnärlig rådgivare med den fransk-algeriske violinisten Gilles Apap.
Att Gilles Apap, av legendaren Yehudi Menuhin kallad 2000-talets violinist, numera är frekvent gäst hos Nordiska Kammarorkestern har fått stor uppmärksamhet, inte bara regionalt i Västernorrlands län utan även nationellt.
På ett mästerligt sätt trakterar Gilles sin violin och lockar inte bara fram musikanteriet hos orkesterns musiker, han har också förmågan att riva fördomar om att klassisk musik skulle vara mossigt och
förlegat. Med en scennärvaro och karisma utöver det vanliga kan vi utlova att ingen i publiken kommer att lämnas oberörd och likgiltig.
Som violinist befinner sig Gilles Apap i världens toppskikt och har förmågan att spela de flesta genrer som klassiskt, jazz, indisk raga, för att nämna några, med briljans, virtuositet och samtidigt med stort hjärta.
Gilles Apap är född i Algeriet och uppvuxen i Nice, Frankrike. Han inledde sina violinstudier för Andre Robert och fortsatte sin utbildning vid Conservatoire de Musique de Nice för Gustave Gaglio, och därefter vid Conservatoire National Supérieur de Lyon med Veda Reynolds. Vidare reste Gilles till USA där han verkade vid Curtis Institute of Music. År 1986 beslöt han sig för att bosätta sig i Kalifornien, där han fortfarande bor. Gilles Apap blev sedermera konsertmästare i Santa Barbara Symphony Orchestra, en position han hade i över ett decennium. Gilles Apaps enorma talang uppmärksammades av ingen mindre än legendaren sir Yehudi Menuhin då Gilles 1985 under den prestigefyllda internationella Menuhin Competition vann det eftertraktade Contemporary Music Prize. Yehudi Menuhin blev mycket imponerad av Gilles Apap och hans musikanteri vilket ledde till en inbjudan att uppträda i Berlin Philharmonie Halle, ett framträdande som för övrigt ägde rum dagen efter Berlinmurens fall. Som solist har Gilles Apap framträtt med Berliner Symphoniker, Bern Symphony Orchestra, Israel Philharmonic, San Francisco Symphony, Istanbul Symphony, med ungerska orkestrar, Genève Chamber Orchestra, Orchestre d'Ile de France, ryska Nationalorkestern, Dresden Philharmonic, Vancouver och Winnipeg Symphonies, Tokyo Mozart Players, Boston Philharmonic, för att nämna några.
Vid konserten i Piteå bjuder Nordiska Kammarorkestern och Gilles Apap på en riktig Mozartfrossa där konserten inleds med de fyra första satserna ur Serenade nr 7, Haffnerserenaden. I tre av dessa satser får vi även lyssna till Gilles Apap som solist. Wolfgang Amadeus Mozart fortsätter även efter paus, nu med Symfoni nr 35, också med beteckningen Haffner.
Som vanligt när Gilles Apap framträder garanteras en hel del musikaliska överraskningar utanför ordinarie program!