x

Midvinterfolk - Folkmusikfestival
Kulturens Hus - Lilla salen
D. 2013.26.01 Kl. 18:00

För fjärde året hålls den kompakta men fulladdade folkmusikfestivalen som dragit folkmusikintresserade från när och fjärran till januaris smällkalla Luleå.

Första året, 2010, var tonvikten på både svensk folkrock, medeltida madrigaler, vevliresurr med irländsk handtrumma, fatala folkvisor och samiska ballader med etnisk rock och jojk.

Andra året handlade det om visor och smäktande tongångar från älvarnas dalgångar, spröda nyckelharpor samt unga folkmusiker från Framnäs folkhögskolas folkmusikerlinje och supergung med Framnäs folklore ensembles balkanmålande fusionsmusik. Irländsk folkmusik fattades inte heller då den udda kvartetten Två små och två grå stod på scenen.

2012 var Framnäs folkhögskolas otroliga ungdomar återigen i elden med sina grupper Ve och Fasa, samt likaså Framnäs folklore ensemble, som fick publiken att dansa ringdanser framför scenen i främmande taktarter.

De rårivna irlandsinspirerade unga männen i folkrockgruppen Milling Culchies fick applåder som nästan lyfte taket på Kulturens hus, det unga spelmansparet Frida och Fabian smekte öronen och till flera av numren blev det moderna folkdanser med Pite Dance Project, ett gäng unga damer som går på danslinjen på Musikhögskolan i Piteå. Även festivalarrangörerna själva, Micke Forsberg och Ulf Wiksten, fick visa sina färdigheter i främmande, skrämmande folklåtar från Irland och Norge.


Programmet för festivalen 2013 innehåller förstås Framnäs Folklore Ensemble igen, liksom detta års upplaga av folkmusikeleverna från Framnäs, som har överraskat i varje upplaga av Midvinterfolk. I år har dessa den namnkunniga folkmusikern och sångerskan Emma Björling som ledare vilket garanterar att gänget har mycket att visa upp.

Dansare från Luleå Rytmik & Balettförening

Gråttfolk, arrangörernas egen duo kommer att visa att man kan spela irländska, danska, shetländska, gotländska, jämtska och norska låtar på ständigt nya vis.

Årets överraskningar är från Medelpad, gänget Fägra kommer upp och visar kraftfull märg från Mellannorrlands låtskatter. Programmets femte akt håller vi för oss själva tills vidare... Men det blir garanterat en höjdare!

Behållningen efter lokalhyra och resor går oavkortat till Bris, Barnens rätt i samhället.

Alla artister spelar gratis.


Handikapplatser bokas via Kulturens hus biljettkassa 0920 45 59 00

Arr: Midvinterfolk
Längd: 3,5 h inkl paus