x

Converge + Support
Strand, Stockholm
D. 2012.07.12 Kl. 19:00

Det började med överblivna Slayer-riff, spelade på begagnade och slitna gitarrer, uppbackade av ihåliga trumset och knappt hörbara basgångar, i smutsiga garage lite överallt runtomkring Boston, Massachusetts. Där och då, i en annan och långt svunnen tid, grundades det som efter tusentals blodiga, svettiga, fantastiskt vansinniga spelningar senare blivit stoff för legender, det som döptes till Converge och som i 22 år slitit sig till en välförtjänt legendstatus i den hårda skolans Hall of Fame-salar.

Jane Doe från 2001 anses inte bara vara Boston-kvartettens magnum opus, ett okristligt möte av tekniskt briljant mathcore och blytung metal, utan också ett tidlöst och makalöst metalalbum. Efter att bandet i 2004 skrev på för världens största indiebolag Epitaph har efterföljande YouFailMe (2004), No Heroes (2006) och Axe To Fall (2009) alla slagit sig in på den amerikanska Billboard-listan och hamnat, i sedvanlig Converge-tradition, väldigt högt upp på tonvis av årsbästalistor och håvat in fin kritik världen över. Ytterst lite talar för att kommande All We Love We Leave Behind kommer att bryta den enastående och för metal/hardcore-världen helt unika rad omistliga album som Converge släppt sedan starten 1990.

Det är snarare väntat att kvartetten levererar, både i det känslomässigt förödande sätt som Jacob Bannon gjort till sitt alldeles unika och det instrumentalt komplicerade, gång på eviga gång; Converge har stått starka på den av metal förvridna hardcore-tronen ända sedan debuten Halo in a Haystack rev respektive regelböcker i stycken. Rytmsektionens enorma tyngd i Ben Kollers trummor och Nate Newtons bas tillsammans med Kurt Ballous intensiva rakbladsriff och Jacob Bannons omänskliga skrik gör Converge till ett monstruöst unikum som måste upplevas live.

Att den i jämförelse purunga Los Angeles-kvintetten Touché Amoré får följa med när det vankas Converge-turné i Europa igen är logiskt; rakt över de två album bandet hunnit släppa, den naivt uppfriskande …to the Beat of a Dead Horse från 2009 och förra årets Deathwish-debut och stora steg rakt in bland den moderna hardcorens bästa Parting the Sea Between Brightness and Me, går Converge-influenserna varit överskridande. Frontmannen Jeremy Bolm bär sina känslor och inneboende ångest tydligt för hela världen att skåda, och med sitt band har han hittat en balans där den emotionella skörhet de allra bästa hardcore-band lyckas förmedla lätt blandas med inslag av post-rock och klassisk lokal punk.

I december är det då dags för ännu en typisk hardcore-afton i Stockholm, en sådan som föranleds av en elektricitet och anspänning i luften för vad som komma skall. Med Touché Amoré som huvudsakligt förband, A Storm of Light från Brooklyn samt The Secret från Italien, kommer äntligen Converge tillbaka till Sverige efter att senast i 2010 ha dränkt Debaser Slussen i svett. Mer av samma förväntas när bandet tar med sig tre grupper av vänner till erkänt intima, aningen instängda och för hardcore ypperliga lokaler som Strand i Stockholm och Brew House i Göteborg. De kommer för att vända upp-och-ner på världen igen för alla som vågar närvara. Det kommer att vara nervkittlande. Det kommer att vara hårt. Det kommer att vara alldeles, alldeles hjärtslitande briljant.Åldersgräns 18 år

Dörrarna öppnar 18.00 och konserten startar ca 19.00

Arrangör: www.luger.se