x

Meeting Points - Lennart Åbert, Bobo Stenson, M.fl.
Uppsala Konsert & Kongress Sal B
D. 2012.12.11 Kl. 19:30

Meeting points - Lennart Åbert, Bobo Stenson, Anders Jormin, Naoko Sakata

Den unga japanska pianisten Naoko Sakata sökte sig till Sverige 2008 efter att ha fascinerats av den skandinaviska jazzen, särskilt pianisten Bobo Stenson. Hon började på Musikhögskolan i Göteborg där hon fick Anders Jormin, basist i Bobo Stensons trio, som lärare i improvisation. Nu har hon avslutat sina studier och redan uppmärksammats för sitt explosiva men också varsamt inkännande spel.
Saxofonisten Lennart Åberg såg hur de olika spåren korsades och beslutade sig för att förverkliga en idé som han burit på sedan invigningen av Uppsala Konsert & Kongress 2007. Då användes de båda Steinwayflyglarna i en dubbelduo, Bobo Stenson vid den ena och John Taylor vid den andra, dessutom Lennart Åberg själv och trumpetaren Kenny Wheeler på blås.
Vid den här konserten sitter Naoko Sakata vid den ena och hennes inspirationskälla Bobo Stenson vid den andra. Förutom Lennart Åberg själv på sax och flöjt medverkar naturligtvis basisten Anders Jormin, Sakatas improvisationslärare, dessutom basist i Bobo Stensons trio och tidigare medlem i Rena Rama. För att renodla och verkligen sätta de båda flyglarnas olika klangvärldar i centrum spelar gruppen utan trummor.
Vi får uppleva en helt ny konstellation, med öppna förbindelser och dolda musikaliska länkar. Var och en kommer att bidra med en egen nyskriven komposition.
Lennart Åberg. Sedan länge en av Sveriges mest uppmärksammade jazzgestalter. Fick Uppsala kommuns stora kulturstipendium 2011.
Bobo Stenson. En av Europas främsta jazzpianister, aktuell i år med en ny trio-skiva på skivmärket ECM.
Naoko Sakata. Uppmärksammad japansk pianist, för första gången i Uppsala.
Anders Jormin. Internationellt ansedd basist, i Uppsala Konsert & Kongress för första gången. Professor vid Musikhögskolan i Göteborg och aktuell med egen skiva på ECM.

Konsertlängd:

UNT-kortsrabatt går endast att boka via Ticnetombud.


www.mynewsdesk.com/se/pressroom/statens_musikverk/image/view/statens-musikverk-logotyp-eps-115499


www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Statens Musikverk