x

Jonas Lundqvist
Debaser Slussen
D. 2012.20.10 Kl. 19:00

Det skulle ta Jonas Lundqvist sexton år att skriva ”Så e de me de!” men det visste han inte själv. Det är inte så att han skrivit på albumet i så många år men det hade bara varit omöjligt att skapa ”Så e de me de!” när han var femton och plågade livet ur sig i Bad Cash Quartet, bandet han en gång startade. Eller när han år 2007 släppte en skiva under namnet Jonas Game. Vissa saker tar tid. Det är bara så det är.

”Jonas, Jonas - sen första gången jag såg dig på Dolores Record Store, 13 år gammal med hår på huvudet o ihoptejpade brillor och undrade ifall vi hade något med Karl Hendricks Trio eller Sonic Youth har du funnits i mitt liv. Ifrån första sjuan med Bad Cash till personlig tränare i tennis på Mallorca. Nu ska du släppa ditt andra solo-album som uppslukat din tid o skalle i några år. Musiken svänger mer än nånsin och det gör även du. Både på skiva, scen eller på tennisplanen. U owe me a pair of new Nikes.” - Isse Samie (Dolores Records, EMI)

Den största tanken som löper genom ”Så e de me de!”, i varje not och takt, är att för en gång skull skita i kompromisserna. Varje år i livet har inneburit kompromisser. Det kallas att leva. Men om dina drömmar luckras upp på grund av att du böjer dig för alla krav, på hur allt och du själv ska vara då är du mer än illa ute. Att våga hålla någonting kärt även om det bara är popmusik, det är där Jonas Lundqvist är.

”Minns du när vi sågs första gången, i ettan på gymnasiet på en fest hos en av kompisarna i Haga? Va det Lina? Jag hade skurit mig själv och andra med en kniv och förstört något och folk tyckte jag var jobbig. Men du måste fattat tycke för när jag låg i en barnvagn på gården utanför och grät så dök du upp och tröstade mig och sade inspirerande saker. Den här plattan är din ticket fatta det.” - Eric Berglund (The Tough Alliance)

”Så e de me de!”, albumet som han spelat in med Rasmus Hägg (The Studio). På tio låtar berättar han för samtiden om sin sanning. Stöpt i dub, disco och klassisk pop mynnar ”Så e de me de!” ut i en korsbefruktning av klaustrofobiska rytmer och hammondfunk. Allt vävs samman av Jonas personliga betraktelser, vilsna glädjerop och nötta längtan efter mer.

”Första gången jag träffade Jonas var han runt 15 år och jag runt 20. Han var så vild att jag direkt kände mig som en uråldrig gubbe. Han var ändå precis så jag själv kände mig. Fast ännu mer. Han var helt ren och det är nog det bästa man kan säga om folk, att de är rena. Jonas musik är precis som Jonas – ren.” - Håkan Hellström

”Så e de me de!” kommer att stå sig länge eller så glöms den bort i morgon, men allt det där spelar ingen roll just nu.

Phobophobia består utav Fredrik Wallin och Jesper Lindqvist som tidigare utgjorde gitarr och bas i fina Topprovdjur som gick och la sig i ide tidigare i år. Uppkomsten av Phobophobia är enligt Fredrik och Jesper resultatet av överbliven inspiration som behövde någonstans att ta vägen.
Den överblivna inspirationen är vi glada över för vi tycker att demon, som är mixad av ingen mindre än Munnen-trummisen Nils Pyk, låter väldigt spännande och nyskapande. Soundet för tankarna både till andra kontinenter och till andra dimensioner och för att skapa detta har de tagit hjälp av vänner på både sång och fiol. Vi tycker det ska bli superspännande att se vad Phobophobia kommer göra av all denna inspiration live!

Djs är Fritz's Corner med vänner