x

Born Gold + David Bazan Plays Pedro the Lion
Debaser Malmö
D. 2013.09.02 Kl. 19:00

Born Gold är den kanadensiska pop-experimentalisten Cecil Frenas (tidigare Gobble Gobble) högenergiska, beat-drivna låtskrivarprojekt. Fångad i en ovanlig dialog mellan framtidslutande elektronisk musik och hårda ljud trollar Born Gold med stammande, urblåsta och hackade gitarriff, oberäkneliga, bubblande brutna synthackord, mousserande trummaskiner och skurar av bearbetad digitalt brus. Och hooks, massor av hooks.

Debutalbumet Little Sleepwalker som släpptes i slutet av oktober har grunden i en allätares beat-universum och plockar musikaliska signifikanter ur techno, kommersiell pop, garage, shoegaze, club rap och house. Resultate är en surrealistik och fänglsande resa som kräver återbesök.

Born Gold har gjort flera uppträdanden med sina nära vänner och musikaliska kollegor Grimes och Purity Rings. I live-kontexten förvandlas hans perkolerande pop till något som liknar en extatisk, surrealistisk och omskakande drömsekvens: bandmedlemmarna konfronterar publiken iklädda masker, smashar ihop spadar använder hockey hjälmar som percussion och drar igång en fest helt olik någon du varit med om förut.

David Bazan plays Pedro The Lion
Pedro the Lion beskrivs oftast som ett band, men i grunden är det David Bazan som varit kärnan bakom det hyllade indiepopprojektet. Han var frontfigur, låtskrivare, gitarrist, sångare och den drivande kraften. Dessutom stod han som ensam medlem till en början.

Bandet var aktivt 1994 till 2005 och lyckades bygga upp en dedikerad fanskara och sälja ett par hundratusen album till stor del baserat på Davids utomordentliga melodiska känsla och teologiskt tematiserade låtar. Styrkan har alltid legat i att David är en begåvad berättare, väver in liknelser av andlig konflikt, förortstristess och personlig kapitulation till magnetiska, välskrivna låtar.

Efter ett decenniums styrande av projektet fann David sig indragen i en stor personlig filosofisk och andlig katastrof, insvept i ett växande alkoholproblem. Han fick jobba med att exercera både demoner och änglar och monikern Pedro the Lion fick ge vika för fortsatt musikalisk bana under hans egennamn. Nu gör han dock ett kärt återseende genom en turné där han spelar låtar från Pedro the Lions kataloger.