x

Releasefest: I Are Droid
Debaser Medis
D. 2013.01.02 Kl. 19:00

I Are Droids frontfigur och låtskrivare skrev en stor del av ”The Winter Ward” efter att höstens färger förmultnat, innan våren fyllt vintertomma gator med liv och rörelse. Peder, basisten Jens Lagergren och trummisen Fredrik Okazaki Bergström kanaliserar i sina storslaget bitterljuva låtar det omtalade svenska vemodet, låtar som på samma gång lyckas vara både sorgsna och upplyftande och som fungerar lika bra på den svettiga lilla klubben som de allra största av scener. Skivans första inspelningar ägde rum redan 2009. – Med den här skivan är vi färdiga på ett annat sätt än vi var med debuten. Visst, det har tagit tid - men jag tror det var nödvändigt. Låtarna har mått bra av att de fått mogna. Vi har verkligen gjort det bästa vi kunde göra, konstaterar Peder Bergstrand.

En annan bidragande orsak till det lyckade resultatet är producenten Daniel Bergstrand (Meshuggah, In Flames). Det är till stor del hans förtjänst att det låter så fantastiskt bra om ”The Winter Ward”. Den välrenommerade producenten i Uppsala lyckades till och med få kontrollfreaket Peder Bergstrand att släppa sargen. – Daniel är så sjukt bra på det han gör och dessutom gick han verkligen in i inspelningen helhjärtat. Jag kunde ringa honom klockan fyra på morgonen och då satt han och mixade för fullt. Han förstår varifrån vi kommer och var vi är på väg, att vi inte ville göra en skiva som lät som den förra, säger Peder Bergstrand.

Vore det inte klädsamt om vi kunde vara en aning mer tacksamma mot den nordiska vintern? För utan den hade vi kanske aldrig fått höra enastående låtar som ”Given is given (part 1)” eller ”Constrict/Contract” och världen hade varit en kallare plats. Bättre ljusterapi än ”The Winter Ward” finns inte att tillgå denna vinter.

Denna första fredag i februari får vi även alldeles utmärkta uppvärmare i form av The Early Days och Dalaplan. Alla bekanta band för en stor Debaser-publik.

The Early Days från Stockholm debuterade hösten 2008 med en självbetitlad EP som tog dem på en lång turné tillsammans med band som Black Lips, Crystal Stilts, The Drones, och The Bats. Året efter mötte de Mark Gardener från Ride på en festival. Ett möte som resulterade i att han mixade bandets andra EP "The Contraries" och deras fullängdare från 2012. Senast vi såg bandet i huvudstaden var under de legendariska sista spelningarna med The Soundtrack of Our Lives på Södra Teatern. The Early Days som har ett stort fan i Ebbot var särskilt inbjudna för att göra dessa kvällar ännu lite mer minnesvärda.

Inne vid dansgolvet hittar ni Konie Ehrencrona med DJ-kamrat Daniel Söllscher.