x

YAST + the telescopes
Debaser Slussen
D. 2013.08.03 Kl. 19:00

Kanske är det en tillfällighet eller också är det nödvändighet för att kunna längta bort tillräckligt innerligt, att ha sina rötter i en stålverkstad som Sandviken om man är lagt åt det drömmande bortvända hållet och spelar musik. Det är lo-fi-romantikerna YAST.

Bandet bildades 2007 av Carl Kolbaek-Jensen, Tobias Widman och Marcus Norberg. 2008 lockade Malmö med en gemensam flytt och sedan nått år tillbaka har de fått förstärkning av postrockbandet Aerials trumslagare och basist; Markus Johansson och Niklas Wennerstrand.

I februari 2012 släppte de sin första singel ”Believes”, den va upptakten på en singeltrilogi, bestående av ”Believes”, ”Strangelife” och ”Stupid” som leder fram till deras nu stundande debutalbum. En trio perfekta drömska poplåtar som på sitt nonchalanta men ödmjuka sätt letat sig ut på hela världens bloggar. Sällan har ett svenskt band haft en bättre start på sin karriär. Utöver den virala uppmärksamheten har de spelat massvis under året bl.a. tillsammans med besläktade artister som TOY, The Drums, Tame Impala och DIIV, samt en UK turné och flera festivalspelningar. Nu ramlar lovorden in för debuten som släpps i dagarna.

”Att beskriva YAST kan vara svårt, men också väldigt enkelt. O ena sidan är de bara rak och enkel pop med vers, refräng och solo. Låtar om kärlek, ensamhet och förvirring. Med stulna melodier på ett språk som en treåring förstår. O andra sidan är de våran kärlek, våran ensamhet och våran förvirring. Det tog lite drygt ett och halvt år att spela in skivan. Men de känns som att det första fröet till, vad som tillslut skulle bli en skiva såddes redan 2008 då vi flyttade Malmö. Vi har dom människorna vi lärt känna där att tacka för allt och staden i sig att tacka för all inspiration. Men grund och botten är detta en kärleksskiva, om lyckade och mindre lyckade relationer, based on true events. Och lyckas det på nått vis nå fram så är vi nöjda.” - YAST – November 2012

Nöjesguiden 6/6 "YAST kan mycket väl bli 2013 års bästa debut"
Gaffa – 5/6 ”På det stora hela, 2013 blir YASTs år. Inga konstigheter med en sådan här albumdebut.”
Aftenbladet – 5/6 ”Det er all grunn til å anta de fem herrene blir neste blågule eksportvare.”
Helsingborgs Dagblad 4/5 ”De spelar med minsta möjliga ansträngning och mesta möjliga resultat.”
CITY 4/5 ”fram träder tolv små drömpärlor”
GP – 4/5

THE TELESCOPES
The Telescopes bildades 1987 av Stephen Lawrie och har under de senaste 20 plus åren utforskat genres som drömpop, noise, drone och psych. Efter debutsläppet, en splitsingel med Loop, gav de ut sin första fullängdare ”Taste”. Efter att ha signats till Creation Records släppte de singlar där de övergick i ett mer drömskt och melodiskt sound.

Albumet "The Telescopes" från 1992 anses idag av många som en bortglömd klassiker, men när albumet släpptes var den en kommersiell flopp och bandet försvann från offentlighetens ljus 1994. Det skulle dröja ända till 2002 innan de återuppstod. Denna gång som ett 11-mannaband och med albumet "The Third Wave", som släpptes på Double Agent Records. 2005 kom fjärde plattan "The Telescopes No.4" och bandet hade skalats ner till coremedlemmarna Stephen Lawrie och Jo Doran och tillskottet Lorin Halsall. 2006 förändrades line-upen igen till att endast bestå av Lawrie och Bridget Hayden.

2011 bjöds The Telescopes in av Portishead att spela på ATP I'll Be Your Mirror i London, där de framförde låtar från sitt debutalbum. The Telescopes live består nu av Lawrie och medlemmar ur One Unique Signal. I april 2012 kom två nya singlar, varav en är en drone-version av Nick Drakes "Black Eyed Dog".

Bakom skivspelarna hittar vi Johan Nordqvist och Henric Herlenius från PSYCH I HUVET/Fritz's Corner och bästa VELOCITY GIRLS. VELOCITY GIRLS är en DJ-trio bestående av Ulrika Revenäs Strollo, Sara-Märta Höglund och Karin Ringqvist, som spelar indie, new wave, jangle, twee, girl group,postpunk, shoegaze, britpop och diverse undergroundhits från 60-talet och framåt. De har lyckats fylla dansgolvet till bredden många gånger förr. Det blir awesome.