x

Tweak Bird + Långfinger
Debaser Malmö
D. 2013.14.06 Kl. 17:00

Från Carbondale, Ilinois presenterar vi bröderna Caleb och Ashton Bird. Tillsammans bildar de duon Tweak Bird. Kanske har du hört talas om dom innan, kanske inte. Bröderna började spela tillsammans redan i mitten av 2000-talet men de är fortfarande relativt unga och relativt produktiva så det är i alla fall ungefär noll chans att det här kommer vara det sista du hör om de här amerikanska fågelbröderna.

Med sina röster, ett trumset och en gitarr skapar de balanserade intriger mellan modern postrock och klassisk 60/70-tals psych. Med korta skurar av tung, riffbaserad brusig rock med små psykadeliska böjningar tillämpar de en betydande hyllning till 90-talets stonerband. Vi kan prata om Fu Manchu som influens men det vore att underestimera deras hyllning till något bakåtsträvande. För Tweak Birds musik är ungefär så modern som den kan bli utan att faktiskt vara från framtiden. Istället har de en plats både individuellt och gemensamt med den senaste vågen av populära energiska kombinationer där Japandroids står som en självklar koppling. Senaste EP:n Undercover Crops är fylld av fuzziga gitarrslingor och kraschande trumljud som samlas i en smältdegel tillsammans med soliga popharmonier.

De har spelat på rockfestivaler och de har spelat på popfestivaler, inte ens bandet själva vet riktigt vart de ska placera sig själva. Men det är också det som gör deras sound så spännande. De trotsar kategorisering. Ibland är musiken frenetisk, ibland olycksbådande, men nästan alltid glad. Okej, det faktiskt är pop, men ändå rock. Eller kanske ingetdera? Bra är det i alla fall, fruktansvärt bra. Och det är väl ändå vad som räknas?

LÅNGFINGER
Trots endast ett par år på nacken har Långfinger lyckats cementera sin ljudbild genom att slå ihop kraftfulla gitarrer, tungt rumlande trummor, mångfacetterad sång och ett sväng som kan spåras tillbaka till 70-talets glansdagar. Långfinger hade sannerligen inte varit samma band utan att låta sig inspireras av legender som Mountain, Grand Funk Railroad, The Who och Captain Beyond. Två album och en EP har släppts under resans gång, samtidigt som gruppen har stoltserat med sin närvaro på många olika klubb- och festivaletablissemang genom Sverige, Tyskland, forna Sovjet och England.

På senaste plattan "Slow Rivers", som spelades in i Svenska Grammofon Studion, hade bandet hjälp av självaste Ebbot Lundberg och Kalle Gustafsson Jerneholm från The Soundtrack Of Our Lives - vilka man ärofullt även spelade med under deras allra sista gig på Södra Teatern i Stockholm den 22 december 2012. Närmast framöver är fokus för Långfinger att visa upp sig från sin absolut starkaste och ljuvaste sida, vilket utan tvekan är att uppträda live. Det kommer du att märka när du ser dem supporta Tweak Bird denna kväll på Debaser och upptäcker att du inte kan stå stilla. Vad mer kan man begära?

I DJ-båset denna sommarkväll står Twist Action Heroes - en annan fågeldansande duo som inte heller riktigt vet om de är rock eller pop. Men de spelar förbannat bra musik och du dansar. Gott så?

Kvällen toppar vi med DJ Rockadelika på uteserveringen som kommer spela en mix av tung rock med psykedeliska och bluesrika influenser. Hennes DJ-set utmynnar därmed i en hel del frätande fuzz, pirrande psych, dundrande doom och ett sjujäklarns 70-tals groove! Sedan starten 2003 har hon främst varit verksam i Malmö men numera hittar du henne oftast i Köpenhamn, så vi är oerhört glada att hon hade möjlighet att gästa oss denna kväll!