x

Norrbotten Big Band - Angelique Kidjo
Kulturens hus - Stora salen
D. 2013.24.03 Kl. 19:00

Drottningen av Afrikansk Musik
Angelique Kidjo “Drottningen av Afrikansk Musikhar en röst som kan försätta berg” (Daily Telegraph) . Hon är en världsartist. I mars 2013 möter hon Norrbotten Big Band. En rytmisk fest utöver det vanliga! Ett unikt möte! Det är första gången hon väljer att ar-beta med ett storband. Musiken arrangeras av Joakim Milder.

Angelique Kidjo är en av världens 100 mest inspirerande kvinnor om man ska tro The Guardian och en av de 40 mäktigaste enligt Forbes Magazine. Hon är kanske också en av de modigaste. Vid en
konsert i Zimbabwe 2006 häcklade hon Robert Mugabe live från scenen. Hon tror på musikens förmåga att förändra. Händelsen finns berättad i hennes ”Redemption Song”.
Angélique Kpasseloko Hinto Hounsinou Kandjo Manta Zogbin Kidjo föddes i Benin
1960 och växte upp med traditionell beninsk musik uppblandad med bl a Miriam Ma-keba som var hennes idol och James Brown, Jimi Hendrix och Santana. Hon fostrades i mammans teatergrupp. Första skivan i Benin i början av 80-talet ledde till turnéer över hela Västafrika. När den marxist-leninistiska regimen krävde att bli hyllad i hennes musik blev det dags att lämna Benin.

Hon flyttade till Paris där hon inledde sin enastående karriär. Avstampet kom med ski-van Logonzo 1992 som blev listetta på Billboards World Music Chart och ledde till hen-nes första världsturné.

Angelique bor sedan länge i New York men pendlar, sedan Benin blev demokratiskt, mellan New York och Cotonou. Hon älskar New York men Benin är hemma.

Musik och rytmer från Benin har alltid varit grunden i Angeliques musik. Men där finns inte minst jazz, brasilianska och kubanska influenser. Självklart tycker hon själv. ”De är ju ursprungligen afrikanska!

Hennes musik är världsmusik på riktigt.


För handikapplatser kontakta Kulturens hus biljettkassa, tel: 0920 - 45 59 00
Föreställningens längd: ca 90 min
Arr: Kulturens hus & Norrbottensmusiken