x

Pajala Tatawin
Kulturens Hus - Lilla salen
D. 2013.19.04 Kl. 19:00

2007 möttes musikerna Erling Fredriksson och Amina Annabi för första gången. Amina var på besök i Kiruna och hörde då den tornedalska gruppen JORD framträda där Erling är en av medlemmarna. Amina blev intresserad av den tornedalska musiken och de bestämde sig för att träffas och spela i hop. Musikaliskt uppstod en omedelbar kontakt och språken arabiska och meänkieli kändes självklara ihop. Gruppen har sedan dess vuxit till 5 medlemmar
och musiken har mognat till en varm och explosiv blandning mellan den tornedalska och arabiska musiktraditionen. Gruppen har framträtt på Urkultfestivalen i Näsåker (2009), Vildrosfestivalen (2010) och medverkat i Sveriges Radio P2 Live Världens Liv (2010). Under 2012 kommer Pajala Tatawin att spela in sin första skiva.

Medemmarna i Pajala Tatawin är:
Amina Annabi sång
Erling Fredriksson kontrabas/sång
Jan Johansson dragspel/sång
Alexander Lindgren gitarrer
Tomas Isacsson slagverk

Tatawin är namnet på en liten ökenby i Tunisien, men är också i folkmun synonymt med ”vid världens ände”.
Pajala är en by i norra Sverige beläget norr om polcirkeln. Där talar man meänkieli, som är en gammelfinska som bevarats i Tornedalen.

Internationella kören gästar Pajala Tatawin:
Vi sjunger varandras sånger. Indonesiska, swahili och arabiska. Nepalesiska och finska. Spanska och hebreiska. Jojk och vaggsång från Kongo. Och From me to you på tio olika språk!!! Luleå Internationella kör består till hälften av människor födda utomlands och hälften är ”gammlulebor”.

Kören startades på initiativ av Röda Korset. Ett integrationsprojekt. Nu är kören en viktig del i livet.
- Internationella kören blev min nya familj, säger Baha från Sudan.
- Här i kören känner jag mej som en människa, säger Eugenia från Ryssland.
- Det är kärlek i rummet när vi övar, säger Britta från Luleå.

Monica Åslund är körledare. - Vi har en skattkista tillsammans. En kista full med sånger från olika länder. Det ska klinga av olika livserfarenheter.

Luleå Internationella Kör har funnits i fyra år och har uppträtt i Norrbotten, Västerbotten, Ångermanland, Södermanland, Närke och Finland.Arr: Kulturens hus
Föreställningens längd: 1,15 min ingen paus.

För handikapplatser kontakta Kulturens hus biljettkassa, tel: 0920 - 45 59 00.