x

Bara en Berglärka
Landskrona Citadell
D. 2013.31.08 Kl. 19:30

BARA EN BERGLÄRKA
- musikteaterföreställning på Landskrona Citadell

Sommarens mest fängslande teaterhändelse kommer att spelas i en miljö som är autentisk för den historia som berättas, på Landskrona Citadell. Citadellet med sin spännande historia är en av nordens bäst bevarade fästningar från 1500-talet. Från 1903 till 1940 användes Landskrona Citadell som tvångsarbetsanstalt för kvinnor från hela landet som var dömda för lösdriveri och prostitution.

I musikdramat Bara en berglärka, som utspelar sig 1925, får vi lära känna den intagna Linnea och de andra "undermåliga lycksökerskorna" som ansågs tillhöra samhällets bottenskikt. Denna tid präglades av rasteorier och rasbiologi ansågs vara vetenskap. Anstaltsdirektören Otto Åkerman tycker om att klassificera och sortera, inte bara de intagna utan är också en hängiven skalbaggssamlare. Hans fru, Hedvig, vill fostra de intagna och denna sommar driver hon ett musikprojekt på anstalten.

De många gripande kvinnoödena på Landskronaanstalten kommer i Öresundsteaterns version att målas med färgrika penseldrag med hjälp av rockmusik, körsång och teater. Men samtidigt ställer pjäsen också en för vår tid viktig och aktuell fråga: Vem är värdefull och vem är undermålig?

Författaren och journalisten Eva F. Dahlgren som har skrivit den uppmärksammade boken Farfar var rasbiolog, har skrivit manus. I augusti 2013 släpps även hennes bok om Landskronas tvångsarbetsanstalt.

Musiken till föreställningen är nyskriven av de forna The Ark-medlemmarna Mikael Jepson och Jens Andersson.

Regi: Anders Kungsman

OBS!! Föreställningen börjar på Kasernplan


Pausservering
Varmrökt lax / kycklingspett, örtcreme och fransk potatissallad med ett glas vin / öl 129 kr
Förbokning: 0418-15150 eller [email protected]
För pausserveringen står Restaurang Stora Norregatan 22
Medhavd mat och dryck är ej tillåten