x

Norrbotten Big Band - Lina Nyberg
Kulturens Hus - Lilla salen
D. 2013.05.10 Kl. 19:00

Lina Nyberg är väl mest känd som sångerska. En av de 4 i det svenska jazzsångerskeundret i slutet av 1990-talet. Den personliga rösten är hennes signum men inte hela hennes uttryck. Hon är också kompositör, arrangör och textförfattare. Det gör hennes olika grupper till lika viktiga instrument som rösten. Hon har de senaste 20 åren varit en av de mest kreativa och egensinniga småbandsledarna i svensk jazz.
Linas fokus har aldrig legat på att ge publiken vad den vill ha utan mer på vad hon själv vill ge. Hon försöker inte fylla någon annans skor än sina egna.
Det visste hon nog redan när hon sökte in på Kungliga Musikhögskolan i början av 90-talet. Det var inte bara jazzsång det handlade om.
- Jag studerade för Bengt-Arne Wallin och Ola Bengtsson speciellt fokuserad på storbandsmusik!
Slutkonsert på KMH 1993 var musik för en större ensemble som 1996 blev skivan ”So many stars” med en handplockad Radiojazzgruppen Noveau.
Lina Nybergs genombrott kom 1993 tillsammans med Esbjörn Svensson. Duoskivan ”Close” har blivit en modern klassiker. Esbjörn som hon jobbat med i Fredrik Norén band ingick i Linas kvintett. ”When the smile shines through” från1994 ger prov på det samarbetet.
Det har blivit ett 10-tal sinsemellan mycket olika album med varierande ensembler fram till ”Palaver” som kom 2011. Förutom ”Tellus” från 2006 och Capriceprojektet ”Brasil Big Bom” med Magnus Lindgren från 2007 är de flesta med små band. Med andra förutsättningarna hade det förmodligen blivit fler stora projekt.
2012 fick hon chansen att arbeta med favoriten Björks musik med Bohuslän Big Band. Lina skrev 4 av arrangemang.
2013 möter vi Lina Nyberg i helfigur tillsammans med NBB. Arbetsnamnet är Sirenade. Det blir Linas musik uppblandad med musik av hennes stora inspirationskällor som Björk, Joni Mitchell, Caetano Veloso och Carla Bley filtrerade genom Linas temperament. Lina har med sitt nuvarande band med Cecilia Persson piano, David Stackenäs gitarr, Josef Kallerdahl bas och Peter Danemo trummor.


För handikapplatser kontakta Kulturens hus biljettkassa, tel 0920 - 45 59 00
Föreställningens längd:
Arr: kulturens hus i samarbete med NBM