x

Ibrahim Maalouf - Wind
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2013.10.05 Kl. 19:30

Våren 2012 gjorde Ibrahim Maalouf sin allra första spelning i Sverige – i Uppsala Konsert & Kongress. Konserten blev en omtumlande upplevelse där en entusiastisk publik fick möta ett helt nytt musikuniversum. ”Det är gränslöst, det är besatt, det är underskönt” skrev UNT. Till vår stora glädje kommer nu denna fantasiska fransk-libanesiske pianist och trumpetare tillbaka.

Wind heter hans nya projekt. Och det handlar om film och musik. För några år sedan fick Ibrahim Maalouf en förfrågan från Sacem som är franska motsvarigheten till Stim om att skriva musik till en film.

– Två drömmar som gick i uppfyllelse! Dels att jag alltid velat följa spåren efter Miles Davis när han gjorde musiken till Louis Malles Elevator to the Gallows (Hiss till galgen). Dels att få göra musik till en fullängdsfilm, utan restriktioner, inga regler att följa, bara fokusera på det konstnärliga resultatet.
Maalouf fick flera filmer att välja mellan och valde till sist René Clairs La Proie du vent – The Prey of the Wind.

– I den här filmen sammanfaller flera teman med de idéer jag hade för min musik. Och jag ville återkalla en mystisk, melankolisk atmosfär, vibrerande av spänning och laddad med en diskret arabisk touch, säger Maalouf.

Originellt och ändå fullkomligt självklart förenar Ibrahim Maalouf sina melodiska linjer med uttryck från jazz, pop och rock. Hans låtar har alltid en egen och karaktäristisk stämning som lodar djupt i våra känslors innersta vrår. Uppdraget att göra ett nytt soundtrack till en konstnärligt banbrytande film är på något sätt logiskt, för hans musik har alltid haft en säregen filmisk, nästan drömlik karaktär. Hans förra album Diagnistic spelades också in i filmmusikkompositören och producenten Armand Amars studio i Paris.

För den som missade Maalouf i Uppsala Konsert & Kongress förra gången kommer nu ett nytt unikt tillfälle att få ta del av hans lika unika som och inbjudande musikvärld.


Konsertlängd: 2 timmar, ingen paus


www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress