x

Hurts
Kulturbolaget
D. 2013.31.10 Kl. 20:00

Presenteras av Kulturbolaget i sammarbete med Luger

I kölvattnet av bandets succéspelning på Debaser i Stockholm kan vi nu glatt meddela bandets ankomst till Malmö den 31 oktober. Biljetter till KB släpps 22/3, 10:00 - med tanke på bandets singelframgångar (Miracle och Blind) från senaste plattan "Exile" som släpptes 8 mars rekommenderar vi inget annat än häng på luckan. Exile är för övrigt, liksom debuten, producerad i Göteborg av Jonas Quant.

Manchesterduon Hurts rör sig i slutet av 80-talet och har så pass storvulna arrangemang i sin rena, melodiösa synthpop att självaste Ultravox skakar i New Wave-stövlarna. Med sin rena, svartvita estetik och ständiga flörtar till den elektroniska pop som regerade innan grungen slog igenom och kvävde den i rutiga skjortor och otvättat hår har Hurts ett helt eget uttryck.

Hurts är Theo Hutchcraft på sång och Adam Anderson på, ja, resten. Dessa två herrar utgör med sina vattenkammade frisyrer, ros mot asfalt-estetik och saxofonsolos ett klart brott i popmusikens utveckling. När deras debutalbum Happiness kom 2010 så var vi mest och nosade runt i tidigt 80-tal, men Hurts tvingade oss längre fram. Hade det inte varit för att deras musik är så evinnerligt välskriven och rent utsagt bra, så hade det nog inte hållit hela vägen. Som NME så klarsynt skriver i sin recension av debutalbumet så är deras stil förvillande lik Flight Of The Conchords Pet Shop Boys-spoof ”Inner City Pressure”. Men det kvittar.

Hurts är lika mycket ett statement i spellistan som ett guilty pleasure som du inte behöver känna dig särskilt skyldig över alls. De är ren och oförfalskad storslagen och bombastisk melankoli med ett visst mått glädje som skiner igenom molnen emellanåt. När de spelade på Berns i Stockholm för två år sedan var det bland det bästa som stått på den scenen. Theo kastade rosor till tonårsförälskade unga damer och herrar och de tuffa killarna stod utmed väggarna och såg genuint rörda ut. Däremellan sjöng vi alla med. Nu gör vi det igen.

Åldersgräns: 13 år