x

Master + Nekroskop
Debaser Malmö
D. -0001.30.11 Kl. 00:00

Skulle det utbryta globalt kärnvapenkrig i morgon vet vi vilka som skulle överleva: Lemmy, Keith Richards och kackerlackorna. Och så naturligtvis Paul Speckmann, en av death metals odiskutabla gudfäder och genrens evige underdog.

Sedan Venoms "In League With Satan" fick honom att plocka upp en gitarr 1981 har han varit inblandad i kultband som Abomination, Krabathor, Funeral Bitch och Death Strike, men framför allt är det hans trettioårsjubilerande livsprojekt Master som får folk som Fenriz (Darkthrone) och Martin Van Drunen (Asphyx) att prata om honom som den förbisedda legend han är.

Ska man beskriva Speckmann med ett ord ligger "kompromisslös" nära till hands. När USA inte längre kändes som "the land of the free", flyttade han prompt till Tjeckien och kompletterade Master med gitarristen Alex Nejezchleba och trummisen Zdeněk Pradlovský, en sättning som hållit i tio år.

Samma attityd hörs på varje Master-album, från nittiotalsklassiker som "Master" (1990) och "On the Seventh Day God Created... Master" (1991) till fjolårets "The New Elite". Nu som då heter förebilderna Venom, Slayer och Motörhead och något annat än rå, svängig old school death metal är inte att tänka på. Talande är att alla låtar på senaste skivan är första- eller andratagningar - en välbehövlig motvikt till all modern, överproducerad datordöds.

Och om Master är råa på skiva är det ingenting jämfört med att se bandet på scen. Frontmannen må fylla femtio i september, men blir om möjligt bara argare för varje år. Ingen som mött Speckmann kan tvivla på att han kommer att fortsätta med Master så länge han lever. Och ingen som påstår sig gilla death metal kan avstå från den här konserten med hedern i behåll.

Text Jonn Palmér Jeppsson

NEKROSKOP
Nekroskop kravlade sig upp ur den oheliga skånska myllan 2012, det hela började som ett opretentiöst projekt för medlemmarna Roger (trummor), Anders (bas), and Åsa (gitarr) som bara ville rensa utan krusiduller. Efter en kort tid med sin första sångare, placerade sig Martin stabilt bakom mikrofonen och skrek nytt liv i inspelningen av bandets första EP "Baptized in Formalin" (Goregeous Productions).

Bandets stil kan härledas till medlemmarnas olika smak och bakgrund, en blodröd och ruttet grön palett av old school/brutal death metal, black metal, crust etc. Ondskefullt oväsen kort och gott.