x

Uppror & Rödtjut
Debaser Malmö
D. 2013.10.07 Kl. 17:00

Sommaren 2012 fick vi chansen att under en kväll spela svensk progg på Debasers uteservering. Musik vi älskar men som ingen längre lyssnar på. Eller? Vi hade kanske trott att det skulle komma tio övervintrade proggare och sippra varsin öl och försynt le igenkännande när vi spelade ”Sången om LKAB” eller ”Horgalåten” eller ”1789+0”. Vi hade fel. Uteserveringen var fullsatt och minst hälften av låtarna vi spelade var önskningar från publiken. Därför är vi nu tillbaka och i sommar kommer vi fylla Debaser med progg under tre hela kvällar. Progg? Varför det, undrar ni kanske. Jo, därför att…

Under större delen av 60-talet var all popmusik som gavs ut i Sverige på engelska. Alla unga band ville låta som Beatles och Stones, så att sjunga på svenska ansågs omöjligt. Men så släppte Pugh sin första skiva 1969 och visade att det faktiskt gick. Och när skivbolaget MNW startade samma år och började med att ge ut de galna konstnärerna i Gunder Hägg fanns det ingen återvändo. Det gick att sjunga pop på svenska och eftersom Vietnamkriget rasade och Sveriges ungdom blev alltmer politiserad blev musiken därefter. Överallt spelades det plötsligt politisk musik på svenska. Hoola Bandoola Band, Nynningen, Nationalteatern, Fria Proteatern och Risken Finns var plötsligt en självklar del av den svenska musikscenen. Och när Philemon Arthur & The Dung tog hem en grammis var etablissemanget fullständigt omskakat. Den progressiva musikrörelsen, eller kort ”proggen”, hade tagit över.

Men proggen var inte bara stenhård politik. Den utforskade också nya musikaliska domäner. Kebnekajse gjorde elektrifierad folkmusik och band som Träd, Gräs och Stenar och Samla Mammas manna utförde avancerade ljudexperiment som gett ekon i stora delar av världen.

Efter att proggrörelsen kulminerat med tältföreställningen ”Vi äro tusenden” 1977 kom kraschen. Kombinationen av en massa politiska bråk inom rörelsen i kombination med att det började bli mer inne att vara yuppie än hippie gjorde att bara de riktiga idealisterna fortsatte spela politisk musik. Proggrörelsen dog, men musiken lever kvar. Och oavsett om man älskar den eller hatar den så går dess betydelse för svensk populärmusikhistoria inte att överskatta.

Dessa kvällar tillägnas den svenska proggen. Vi kommer spela det bästa från den mest spännande period som funnits i svenskt musikliv. Allt från agitatorisk politik med Nynningen och Narren via trubadurer som Turid och Dan Berglund till experimentella utflykter med Fläsket Brinner och Älgarnas Trädgård. Och allt däremellan.