x

Steve Vai
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2013.08.10 Kl. 19:00

Steve Vai
Förband: Freak Kitchen med Mattias IA Eklundh

Gitarristen Steve Vai har ett CV som inte liknar någon annans. Han medverkar på 15 miljoner sålda album och skapar med sin outtömliga idérikedom ständigt ny musik för både band och symfoniorkestrar. Nu gör han öppningskonserten vid 10-årsfirande Uppsala Internationella Gitarrfestival och ger dessutom en exklusiv clinic. Förband blir svenska Freak Kitchen med Mattias IA Eklundh i spetsen!
Som 18-åring transkriberade Steve Vai de allra mest avancerade låtarna av Frank Zappa, som blev oerhört imponerad. Några år senare började Steve som ledgitarrist i Zappas band.
– Det var lite av en chock! Jag var så ung och hade bara suttit hemma i mitt rum på Long Island och övat på gitarren. Plötsligt var det sena nätter och ett liv jag aldrig hade kunna föreställa mig. Men Frank var alltid reko, säger Steve Vai.
Fram till 1982 spelade Vai med Zappa och det var han som fick ta hand om alla svåra, nedskriva solon. Några år senare släppte han sitt första soloalbum, Flex-Able, och 1985 ersatte han Yngwie Malmsteen i bandet Alcatrazz. Efter en skiva och en turné med bandet värvades han sedan av David Lee Roth från Van Halen till hans nya soloband. Under några år var han också medlem i Whitesnake och turnerade jorden runt med "Liquor & Poker World Tour".
Steve Vai har gett ut flera soloalbum. Han senaste, The Story of Light, följer en persons inre resa från sorg och tragedi till uppenbarelse, insikt, och lösning. Som gästsångerska medverkar Aimee Mann, känd för soundtracket till filmen Magnolia. Dessutom medverkar Beverly McClellan som inspirerats av vintage-inspelningar av blueslegenden Blind Willie Johnson, vars syra-indränkta röst samplats och mixats in i musiken.
Steve Vai är en mångfasetterad musikpersonlighet. Han samarbetar sedan många år med Noord Nederlands Orkest i Groningen som nyligen uruppförde hans The Middle of Everywhere och The fire garden suite, två helt nykomponerade orkesterverk av Vai. Dessutom startade han redan 1998 det han kallar ”Make a Noise Foundation”, som hjälper unga musiker med små ekonomiska resurser att få tillgång till musikutbildning och instrument.
– Musik utvecklar hela individen, tänkandet, sinnena, känslorna, allt i samspel med omgivningen. Och de som är intresserade av musik ska inte behöva offra möjligheten att utveckla sin talang på grund av bristande resurser, säger Steve Vai.
Steve Vai är en unik musikpersonlighet som med sin musik når bortom alla vanliga beskrivningar av en briljant gitarrist. Missa inte möjligheten att uppleva en av vår tids stora musiker.

Uppsala Internationella Gitarrfestival är Nordens främsta med gitarren i centrum. Tusentals besökare kommer årligen från Sverige och Norra Europa att uppleva och lära av ett urval av världens främsta gitarrlirare.
Läs mer på om artisterna och festivalens 10-års program på:
www.uppsalagitarrfestival.se
Konsertlängd:

www.ukk.se


www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Internationella Gitarrfestival