x

Michael Nyman
Uppsala Konsert & Kongress
D. 2013.11.10 Kl. 21:00

Medverkande: Michael Nyman, David Russell, Hans Ek, Mats Bergström, Jojje Wadenius, Jeanette Köhn, Ingvar Karkoff, mfl
I år fyller den internationellt uppmärksammade gitarrfestivalen i Uppsala 10 år. Det firas med ett uruppförande av den världsberömda brittiske kompositören och pianisten Michael Nyman beställt av Gitarrfestivalen.
Nyman är vida känd för sin suggestiva minimalism och har skrivit musik till filmer som Jane Campions ”Pianot” och en rad filmer av den innovative filmskaparen Peter Greenaway. Michael Nyman fick stor uppmärksamhet för sina ”vällustiga sonetter”, ”8 Lust Songs: I Sonetti Lussuriosi” som uruppfördes vid konstbiennalen i Venedig 2007.
Det här är Nymans första komposition för gitarr som kommer att uruppföras av David Russell, en av den klassiska gitarrmusikens portalfigurer. Förutom uruppförandet kommer flera av Nymans mest kända verk att framföras i nya arrangemang för gitarr och ensemble.
Vi känner oss oerhört hedrade att en av världens mest namnkunniga kompositörer tackat ja till att skriva ett nytt stycke till festivalen och medverka på den. Att det dessutom kommer att uruppföras av en av den klassiska gitarrmusikens allra största solister, David Russell, är fantastiskt. Det blir en stor konsert där Michael Nymans musik också hyllas med nya arrangemang för gitarrer och ensemble av bland andra Hans Ek, Ingvar Karkoff och Carlos Bonell. Många av våra mest framstående svenska musiker, som Jojje Wadenius, Mats Bergström och Jeanette Köhn, kommer också att medverka, liksom Michael Nyman själv på piano. Nyman kommer också att ge ett seminarium under festivalen.

läs mer : www.uppsalagitarrfestival.se

youtube länk: https://www.youtube.com/watch?v=fZeA0PbjcdI

Uppsala Internationella Gitarrfestival har vuxit till en av världens mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i centrum. Årets upplaga är den tionde i ordningen och bjuder på artister av högsta internationella klass under fem dagar. Gitarren är världens populärste instrument och festivalen är Nordens främsta samlingsplats för gitarrmusikälskare och professionella gitarrutövare.
Festivalen är också den viktigaste årliga mötesplatsen för lärande och inspiration som ges i landet för många unga utövare, lärare och andra gitarrfantaster. Flera pedagogiska aktiviteter dagtid och konserter kvällstid under fem dagar
Konsertlängd:

https://www.youtube.com/watch?v=fZeA0PbjcdI


www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Internationella Gitarrfestival