x

''Vi kallar det för Rederiet-saxofoner''

''Vi kallar det för Rederiet-saxofoner''

Ett av höstens starkaste släpp? Förmodligen. GAFFAs skribent Daniel Andersson frågade sig själv om detta rent av är gruppens bästa skiva i karriären. Nåväl, vi bad bandet skriva några rader om varje låt på skivan, vad som helst, och fick nedanstående tillbaka. Läs för sjutton och lyssna samtidigt på plattan här:

1. Allas Sak
– Pete Rock möter Vangelis-känsla. Jag och Kullhammar kallar det för "Rederiet-saxofoner". Kall november 1992, ugnspannkaka, arbetslöshet etc.
 
2. Sista Festen / Sista Gästen
– Första delen är på gränsen till för snabb som han som inledde Woodstock 69 med den den där akustiska gitarren. Andra delen är en efterfest, Jag ville göra en Taxi Taxi-låt. De är jävligt bra.
 
3. Franks Kaktus
Tysta FinskanFläsket Brinner. Med de där indiska flöjterna som Sten Bergman (RIP), Mecki Bodemark och Mera Gartz (RIP) köpte på Indiska på Drottninggatan i Stockholm 1967. Inledningsslingan har alltid varit Mapeis favorit, lite MF Doom-inspirerat kanske.
 
4. En Gång Om Året
Alberto BalsamAphex Twin. En av de bästa låtarna någonsin. Försökt skriva något lika bra sedan brorsan spelade den 1996, kommer knappt halvvägs.
 
5. Åkt Dit
– All Is WellChicago. Joel Modin kallar den för adult contemporary. Johan hade någon Keith West-låt på hjärnan. Jag och Kullhammar pratade om Gunnar Bergsten (RIP), jag hann aldrig ringa, vågade aldrig. 
 
6. En Dag På Sjön
Mattias Glavå och jag älskar det, Reine hatar det.
 
7. Flickor Och Pojkar
– Den hette Vangelis ganska länge, Det finns en ballad med Mandrake Memorial som jag inte minns vad den heter som har någon liknande vibe fast mycket bättre.
 
8. Ljus In I Min Panna
Så Går En Dag Än Från Vår TidJohan Olov Wallin. Ett av Sveriges bästa band är också Rebaroque med Maria Lindal. Spelar Telemann och Blecå Anders lika episkt.
 
9.Sova
Bo Hansson ... Bredvid Lars Gullin, Lars Erik Larsson, Marcus Price, Björn och Benny och Henrik Berggren som Sveriges främsta kompositör genom tiderna!
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA