x

Elliphant intervjuar WDL – läs det underhållande samtalet

Elliphant intervjuar WDL – läs det underhållande samtalet

WDL är hyperaktuell med ny singel som gästas av Elliphant! Du kan lyssna på den här nere, men först borde du ta dig an Elliphants mycket underhållande Q&A med artisten ifråga.

Vem är WDL?

– WDL är den del inom mig när jag inte behöver tänka så mycket. Det finns inte så mycket regler. Det blir på något sätt en ganska direkt kontakt med mig själv. Jag tycker jag brukar kunna se en ganska tydlig reflektion av vad jag har tänkt på under tiden jag skrivit olika saker. Liksom livet så går allting i perioder, och det brukar låta därefter. Jag kan nog vara ganska dålig på att prata om saker. WDL är mitt sätt att få prata på det enda sätt jag faktiskt kan … Genom ljud! 

Vad är musik?

– Det är när ljudvågor får en att känna saker på riktigt. Allt annat är på låtsas! Det är oftast när ett visst ljud är knutet till ett minne det händer saker på riktigt. Jag tror musik är vårt sätt att hjälpa till att koppla känslor & minnen till ljud. Precis som parfym kan göra detsamma med dofter. En gång spelade jag in en takfläkt. Jag kan lyssna på den ibland för att känna känslan av det eviga upprepandet. Jag skulle alltså kalla det för musik. Stadens alla ljud är också musik, för de allra flesta handlar det nog om att lyssna på det i rätt sammanhang … Men om man lyssnar noga …

Vad är ditt första minne av musik? 

– Det första jag kan minnas var när jag tittade på filmen Dancing With The Wolves och tänkte att jag en vacker dag skulle ljudsätta en film. Den tanken har nog funnits med hela tiden, och gör det fortfarande. John Barrys toner till den filmen är fortfarande något jag ser upp till.

Din senaste tår från toner?

– Det måste ju ha varit väckarklockan! Om inte så fick jag ju väldigt fina röstmemos av dig senast. De var gråtvänliga, på ett väldigt mycket finare sätt än förstnämda.

Vassa tänder eller långa starka armar?

– Jag väljer starka men framför allt långa armar så man kan räcka ut en hjälpande hand till de som har alla hjälpande händer utom räckhåll.

Ser du din musik i färg? Isåfall vilken färg är WDL? Varför?

– Kul fråga, det finns vissa som är duktiga på att beskriva musik i färg. Jag tycker verkligen att man kan det, man har nästan alltid samma uppfattning. Jag vill försöka göra musik i alla färger. Precis som en behöver alla delar i kostcirkeln så behöver jag ljud i hela färgskalan. Jag skulle inte vilja säga att WDL har en specifik färg.

Vart är du om 10 år?

– Jag skulle inte vilja leva ett liv där jag vet var jag är om 10 år! Jag vet ju inte ens vad jag skall göra nästa vecka. Jag tror jag trivs bäst i att kastas runt och se vad världen har att erbjuda där man hamnar. Det klart att man har mål, men för mig ändras dom dag för dag.

Havet eller rymden? Varför?

– Rymden! Jag tror att man förr eller senare kommer veta allt om havet … Det kommer aldrig att hända med rymden. Jag gillar tanken av alltid kunna ta reda på mer, ta sig framåt i oändlighet. När det finns saker man inte vet, saker som inte går att förklara, det kan jag ta ett bad i! 

Har du känt dig som något annat än människa nån gång?

– Det är nog en känsla som kan dyka upp ibland, det är till exempel ofta man kan känna att alla människor är som en enda varelse. Jag skulle gissa på att det beror på hur vi i grund och botten alla kommer från samma sak, samma beståndsdelar, samma rörelse! I vissa delar av världen är vi nog bättre på att utrycka den tanken.

Vad gör dig glad?

– Att få släppa ut något kreativt som ständigt måste ut! När det stannar i kroppen så känner jag mig instängd. Att få känna mig lugn. Alla har sina olika sätt att bearbeta sin inre stress. Vissa stänger av helt, andra utövar fysiska aktiveter såsom sporter, dans & träning. Vissa utövar yoga & meditation ... Mitt sätt att bli lugn och glad är att få arbeta med ljud.

En låttext/rad i din eller nån annans musik som stannat i dig. 

– Från José Gonzales Cycling Trivialities "All this time you were chasing dreams, without knowing what you wanted them to mean" ... Hela det ljudet tycker jag väldigt mycket om! Det är en av de som fått mig och tänka till! In och lyssna om du har missat.

Är du i kontakt med ditt inre barn, tycker du synd om honom?

– Mitt inre barn finns nog kvar, det kan vara läskigt hur tidiga tankar jag hade som barn fortfarande är desamma fast mycket mer utvecklade. Det var en som sa att ett nyfött barn är den mest intelligenta människan på jorden! Man föds ren, som människa, utan krav & förväntningar. Ett barn är alltid bra på att fråga "varför?"… Ofta när det kommer till principer. Ett barn förstår inte varför man skall göra vissa saker på ett visst sätt bara för att det är så "det fungerar". Jag tycker det är intressant, och många lär sig tappa bort det när man växer äldre! Jag försöker ofta hitta tillbaks till vad man tänkte på när man var liten. Det finns mycket mer logik i dessa tankar på ett väldigt konstigt sätt.

Är ni separerade eller fortfarande ett?

– Vi är nog fortfarande ett … Även om världen jag lever i väljer att stöta bort honom så ofta det går. Vi bor nog på olika platser men jag försöker vara så bra jag kan på att åka och hälsa på honom.

Själv e ja nog separerad ... Mitt Inre barn e typ min tvilling som stannade i växt medan jag gick vidare ... Mitt inre barn är inte jag liksom ...

– Det är nog olika hos alla. Jag tror alla har en del viktiga saker som sätter grunden till den man är innan man kommer i tonåren. Därefter sker det ganska mycket experiment med åsikter och värderingar. Oberoende av en mycket lätt, eller mycket svår uppväxt så tar vissa med sig sitt barn, vissa lämnar det helt bakom sig.

Vad tar du med dig om du måste lämna ditt brinnande hem?

– Elden! 

Vad är din superpower?

– Att leva nu.

Alla har en, min är att jag vet om de blir flicka eller pojke när nån är gravid plus lite andra supergrejer också ...

Lyssna på WDL – Stardust feat. Elliphant här: 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA