x

Madi Banja hyllar Cornelis Vreeswijk

Madi Banja hyllar Cornelis Vreeswijk

– Hej, är det GAFFA? Kan du ringa mig om en halvtimme istället?

Jag blir inte förvånad över Madi Banjas önskan. För om jag inte minns fel innehöll det första pressmeddelandet som damp ner i inkorgen den oväntade raden: vi har försökt nå Madi men utan framgång. Nu finns det dock högst förmildrande omständigheter. Det är deadline-dag. Materialet till EP:n ska vara inne och när jag så småningom får tag i Madi har han inte lyckats sätta titeln än.

– Det här är min första platta någonsin, det betyder jättemycket för mig att namnet är betydelsefullt. Först och främst för mig själv, men också för fansen.

Namnkunniga samarbetspartners

Att Madi ens skulle syssla med musik var ingen självklarhet. Han har alltid befunnit sig i kreativa kretsar, oavsett om han så bott i Schweiz eller USA – men han har alltid haft svårt för rampljuset. Men så en dag freestajlade han för bästa vännen, Lorentz-producenten, Vittorio Grasso och sedan dess har de två jobbat med hans musik.

– Det är han som är med mig på vägen, han är min lärare och mentor. Det är han som öppnade dörren för mig när jag knackade, det var han som släppte in mig. Så det är jag och han, det finns inget Madi Banja utan Vittorio Grasso. Tillsammans har de två skrivit singlarna Inga Problem och Du & Jag, där Lorentz gästar. Madi beskriver sina vänner som "superstjärnor" och det var också de som gjorde att Madi själv började jobba på svenska.

– Den första texten som jag fristajlade var på engelska, men Vito och Lorre jobbade på svenska och då var det lättare att hoppa på det än att göra en helt ny scen, säger Madi och fortsätter:

– Sen finns det ett ordspråk på Patwa: dance a yard before dance abroad, alltså imponera hemma innan du försöker imponera någon annanstans. Så det är svenska så länge, sen får vi se. Jag har precis börjat, framtiden är ljus. Men jag kan sjunga på svenska, engelska, mandinka och wolof, så vi får se vad jag gör av det.

Inspirerad av Cornelis

Madi har alltid älskat musik, oavsett om det så var mormors traditionella gambiska musik i hans första hemstad Banjul eller svenska radiodängor – "jag brukar sova till Lugna Favoriter, det är skön musik". Att influenserna är många är därför inte konstigt, inte heller att en stor inspirationskälla är Cornelis Vreeswijk.

– Han vågade göra saker som ingen annan vågade, och det tror jag bidrog till hans framgång. Jag gillar såna personer, som har en stark personlighet och vågar gå sin egen väg. Och jag försöker göra samma sak.

Rent musikaliskt är det en bra bit mellan Cornelis och Madi, men det finns likheter. Båda kom till Sverige i de tidiga tonåren påpekar Madi och båda tog till sig det svenska språket och skapade sig ett eget uttryck med det. Likt Cornelis har även Madi en stark personlighet. Det toppar han däremot av med en rejäl dos ödmjukhet när vi börjar prata om framtiden.

– Det finns ingen som är bäst, ingen som är sämst. Oavsett hur bra du är kommer någon tycka att du är dålig, och oavsett hur dålig du än är så kommer någon tycka att du är bra. Så jag försöker bara imponera på mig själv, inte på någon annan.

VEM?

"Enskededalen det här är ni värda" rappar 29-åriga Madi Banja i Inga Problem. Det var dit han flyttade som 13-åring från Banjul i Gambia.

VAD?

Hiphop, reggae, dancehall och pop. Allt finns i Madis musik och han själv vet varför det blir bra.

– Vad handlar musik om? Det är ljud och texter. Jag tycker att jag levererar det i min musik, så det är inte så konstigt att folk gillar min musik.

VAR?

Madi insåg att han var menad att hålla på med musik i de schweiziska bergen.

– Jag visste att jag hade det i mig, men jag ville inte släppa fram det tidigare för jag trivs inte i rampljuset. Men när jag var där och hade tråkigt, gick i skogen för att hitta mig själv och skrek för mig själv, så insåg jag att jag borde testa.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA