x

"Han behöver en omgång med järnrör"

"Han behöver en omgång med järnrör"

I lördags framträdde Niklas Strömstedt i TV4-programmet Så mycket bättre med sin egen version av Ace of Base-låten Happy Nation. På bästa sändningstid, i ett i övrigt ganska oladdat format, riktade han en känga till Sverigedemokraterna och den svenska högerextremismen.

– SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria tider, Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, järnrörsligan - nej, nej tack, sjöng han.

Sedan dess har uppståndelsen varit stor. Vissa tittare är kritiska och hotar att anmäla TV4 för att artisten tilläts framföra politiska åsikter. Andra tittare har uttryckt sig i skarpare ordalag. Under söndagen sammanställde den antirasistiska organisationen "Inte rasist, men..." (IRM) reaktioner från SD-politiker och "SD-vänner" på sociala medier. Facebook-användaren "Anna-Maria" hoppas att Niklas Strömstedt "får några av sina barn våldtagna" så att "han förstår", medan andra hånar hans sexuella förmåga. De järnrör som tas upp i låten önskar andra ska användas på sångaren, som "Åke" skriver "Han behöver en omgång med järnrör".

TV4 ställer sig bakom Niklas Strömstedt men också de andra deltagarna i Så Mycket Bättre.

– Jag har nolltolerans mot Sverigedemokraterna och så kommer det alltid vara. Jag blir råstolt över Niklas, säger Andreas Kleerup till Aftonbladet.

Sven-Bertil Taube säger till Aftonbladet att han tycker att framförandet var mycket hedervärt.

– Det var fina iakttagelser som att svenska flaggan inte bara är gul och blå. Det handlar om medmänsklighet, ta ansvar, visa hänsyn och ha förståelse för de hemskheter som människor kan råka ut för.

Sveriges Radio, som tidigare stoppat politiska låtar, ger grönt ljus till Niklas Strömsteds tolkning av Ace of Base-låten. Trots det politiska budskapet anser inte Johan Westman, chef för musikläggningen på SR, att låten är problematisk.

– Han är väl inte helt positiv till ett av våra riksdagspartier men överlag är det en ganska generellt hållen låt som handlar om flyktingkatastrofen, så ja vi kommer nog att lira den ett par gånger, säger han till Aftonbladet.

Se Niklas Strömstedts framträdandet i Så Mycket Bättre här:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA