x

Svensk musiker på helig mark i Storbritannien

Svensk musiker på helig mark i Storbritannien

Johan Lagerström Pollak är ett stort fan av The Beatles. Idag spelar han in sin låt Dogs i Abbey Road Studios i Storbritannien, den legendariska plats där både The Beatles och Pink Floyd spelade in sina mest kända skivor. Dessutom ska samma studiotekniker som fick en Grammy för sitt arbetet med Pink Floyds The Dark Side Of The Moon och som hjälpte George Martin med produktionen av Beatles Abbey Road sköta inspelningen.

– Det är väldigt svårt att sätta ord på det. Overkligt är ett ord. Magiskt ett annat, säger Johan Lagerström Pollak till GAFFA.

Producenten och studioteknikern Alan Parsons håller de närmaste dagarna lektioner för amerikanska ljudteknikstudenter i studion vid Abbey Road. Till inspelningen behövde han ett någorlunda etablerat band och ett helt oetablerat. För att få tag på det sistnämnda utlystes en tävling, där de deltagande fick skicka in tre låtar. Göteborgaren Johan Lagerström Pollak och hans band Edward vann.

– Alan tyckte att låten höll en slags tidlös kvalitet. De vet inte om det, men jag skrev den för femton år sen. Jag hade precis träffat min blivande fru, blev vansinnigt förälskad och grejerna bara rann ur mig. Varje gång jag plockade upp gitarren kom det en färdig låt.

Johan berättar att gitarren, i stort sett, har legat på hyllan de senaste åren.

– Nu är det jättelängesen jag skrev nåt. Jag var inne i en period där det var naturligt för mig att skriva låtar, men jag har ett annat liv nu än vad jag hade då.

Det var en ren slump att Johan råkade ramla över tävlingen. Han hittade den på nätet och hans fru uppmuntrade honom att slänga upp några låtar. Nu är han tillbaka bakom mikrofonen och inför inspelningen har han samlat ihop sitt gamla band Edward. Själv kommer han sitta bakom pianot och sjunga medan Daniel Jägerholt står för trummor och gitarr och Ove Almgren spelar bas. De har repat in sig och satt en grund för vad de tycker, men är beredda på att Alan Parsons kanske har en helt annan uppfattning.

– Han har säkert massa åsikter om arrangemang. Som ett stort beatlesfan är det oerhört fantastiskt att få jobba med en producent av den kalibern. Att det är fokus på en låt som jag har skrivit känns surrealistiskt, lite som alice i underlandet, säger Johan.

Vad som kommer hända med låten efter att den är inspelad har Johan inte tänkt på.

– Ingen aning. Absolut ingen aning. Jag är så tagen av upplevelsen i sig att jag bara vill njuta av det här, säger han.

På bilden: The Beatles i Abbey Roads Studios, 1966, under inspelningen av albumet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Lyssna på originalinspelningen av Dogs här:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA