x

''Jag fattar inte hatet mot Justin Bieber''

''Jag fattar inte hatet mot Justin Bieber''

23-årige Lucas Simonsson, Youtube–fenomenet med ständigt nya videosketcher, berättar för GAFFA om sitt förhållande till popmusik.

Kommer du från en musikalisk familj?
– Vi är typ den första generationen i familjen som har hållit på med musik. Pappa spelade gitarr lite smått. Själv spelar jag trummor och gitarr, jag har faktiskt ett band som heter DeLarge. Vi har varit med i Emergenza två gånger och kom tvåa i riksfinalen förra året. Nu när alla börjat plugga så glider vi ifrån varandra. Men det hade varit kul att fortsätta jamma på fredagskvällarna och kanske ta en bärs. Vi har en låt på Spotify som heter Disco. Jag spelar mest trummor där.

Vilken musik växte du upp med?
– Jag växte upp till ljudet av gitarrer från Van Halen, Joe Satriani, KISS och AC/DC. Jag hörde nog AC/DC från att jag föddes. Back In Black ställde jag upp med i Lilla Melodifestivalen i skolan. Jag kom sist eftersom jag var mer fokuserad på att sätta de goa riffen på luftgitarren än på mimandet.

Vad lyssnar du på idag?
– Arctic Monkees har jag lyssnat mycket på. Foo Fighters. The xx. Senaste låten jag lyssnade på var Miike Snows Black And Blue. Min musiksmak är väldigt blandad. Jag fick extremt mycket influenser under min uppväxt, alltifrån disco till tyngre metal.

Gillar du att sjunga?
– Sjunger endast i bilen för att ingen annan ska höra hur grym jag är. Håller min talang dold.

Du är känd för dina korta videosketcher. Vad kännetecknar en bra musikvideo tycker du?
– En video ska sticka ut. What The Fuck?-upplevelsen är viktig. Die Antwoords Ugly Boy är ett bra exempel. En sån video kan jag titta på i flera timmar. Wrecking Ball med Miley Cyrus är ett annat exempel. Hon blev ju hatad för den men den fångade många också. Man vill göra nåt konstigt som blir viralt. Om folk tänker "vetifan vad det här är, men jag älskar det" så har man lyckats.

Vilken är den roligaste musikvideon du vet?
– Vart Tog Jultomten Vägen med Loket Olsson. Den är så otroligt dålig att den blir riktigt underhållande. Antar att de skapade den ur ett humoristiskt perspektiv. I så fall är den genialisk. Om inte så får man ju lite tappat hopp om mänskligheten.

Sjuåriga karaktären Sixten är nog mångas favorit. Vad lyssnar Sixten på för musik?
– Antikristmusik! Närå ... Emil i Lönneberga-samlings-CD:n tror jag.

Jag har sett att du bland annat drivit lite med hiphop. Är det en tacksam genre att driva med?
– Hiphop är ju en ganska go genre. Jag såg ett klipp häromdagen där man inte kunde höra vad de sjunger, eftersom det var så mycket autotune. Aooooiiiieeeååå. Det är kul att driva med. Det är så överdrivet med "bros and hoes", pengar, brudar – det konceptet.

Finns det någon musik du inte tål?
– Det skulle vara dansband. Det är också lätt att driva med. Det är så överdrivet på ett smörigt sätt. Som Lasse Stefanz. Jag har svårt för såna grejer.

Har du någon skämslåt?
– När jag la in en låt med Justin Bieber och Skrillex på min spellista så blev folk jävligt förbannade, och jag fick mycket skit. Jag fattar inte hatet mot Justin Bieber. Det finns väl värre musik? Jag lyssnar bara på bra musik.

Vad lyssnar du på när du känner dig låg?
– Sorglig musik. U2:s With Or Without You väcker mycket känslor hos mig. Den kan jag lyssna på även om jag är glad. Den låten skulle jag nog vilja ha på min begravning. Då kanske någon gråter i alla fall. På grund av låten alltså.

Vilken är din största musikupplevelse?
– Det var en lätt fråga. Foo Fighters på Ullevi i somras. Dave Grohl bröt ju benet, det var jävligt konstigt. Sen tog det en halvtimme innan han var tillbaka. Då hade 3000 pers gått hem. Han lär komma ihåg den spelningen. Det var väl första och sista gången han bröt benet på scenen.

Om du fick välja en artist som skulle göra en låt om dig, vem skulle det vara?
– Ur ett komiskt perspektiv vore det kul om Lasse Stefanz gjorde låten. Den kunde heta Sixten – ta mig härifrån! eftersom Sixtens mamma är en riktig satmara som han nog helst vill fly ifrån. Texten skulle vara riktigt jävla smörig.

Om du fick välja en artist, död eller levande, som du fick träffa för en kväll, vem skulle du välja då?
– Jag hade nog valt Kurt Cobain. Sen hade jag spelat Lokets musikvideo för honom. Så han hade fått se vafan han hade missat.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA