x

''Debatten är väldigt uppskruvad just nu''

''Debatten är väldigt uppskruvad just nu''

Garmarna återvände nyligen till musikscenen med buller och brak. Detta med singeln och Maxida Märak-samarbetet Över Gränsen. Nu släpper bandet en video till sitt första singelsläpp på 14 år och GAFFA står stolt med premiären.

Videon är en lekfull, men samtidigt vemodig, kommentar till dagens hätska samhällsdebatt, regisserad av animatören Emil Gustafsson Ryderup. Garmarna beskriver den som "en sammanbiten betraktelse över en historia och samtid där våra gränser hela tiden skapar motsättningar".

– Debatten är väldigt uppskruvad just nu och vi vill inte använda det tonläget. Istället vände vi oss till Emil Gustafsson Ryderup och hans unika uttryck, säger bandet.

– Garmarna var tydliga med varför de vände sig till mig för att visualisera singeln Över Gränsen. Efter vårt första samtal kring låten såg jag framför mig en potpurri av glada och oförstörda Tove Jansson-lika filurer vars utopi hotas av hat, trångsynthet och intolerans. Jag vill använda mig av starka färger och ett naivt och enkelt formspråk för att hålla budskapet tydligt. Låten har en upprepande och slagords-skanderande karaktär vilket jag också ville skulle återspeglas och förstärkas i videon, säger Emil Gustafsson Ryderup.

Se premiären här:

Emil Gustafsson Ryderup är en grammisnominerad och prisvinnande filmskapare, animatör och formgivare boende i Göteborg. Han har gjort ett flertal kortfilmer och musikvideor, bland annat till artister som Lars Bygdén och Easy October.

I början på 2016 släpps Garmarnas ännu obetitlade nya album.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA