x

Ringo Starr auktionerar ut legendarisk Beatles-skiva

Ringo Starr auktionerar ut legendarisk Beatles-skiva

Ringo Starr auktionerar ut över 1 300 föremål till förmån för välgörenhet. Förutom en stor samling av konst, smycken och beatles-relaterade minnesklenoder, finns det ursprungliga första trycket av The White Album – med nummer 0000001 på omslaget.

Ringo Starr ska ha förvarat LP:n i ett bankvalv i London i över 35 år och har nu beslutat sig för att lägga ut det för auktion. Utgångsbudet ligger på cirka 174 000 kronor.

Enligt sajten Dangerous Minds har det varit allmänt antaget att de fyra första exen av albumet tillhör beatlesmedlemmar och deras arvtagare, men man har också tagit för givet att nummer 0000001 varit i John Lennons ägo. Paul McCartney ska vid tidigare tillfälle ha sagt att Lennon var den som starkast uttryckt att han ville ha den. Nu visar det sig istället att det var Ringo Starr som hade den hela tiden.

Det femte trycket av The White Album, nummer 0000005, såldes för strax under 260 000 kronor för sju år sen. Det första trycket, en av de största troféerna för en Beatles-samlare, beräknas gå för någonstans mellan 350 000 och 525 000 kronor.

Inkomster från auktionen kommer gå till The Lotus Foundation, som Ringo Starr och hans fru Barbara Bach grundat i syfte att "främja social välfärd i olika områden".

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA