x

''Nej, nej, nej! Kom inte den här vägen!''

''Nej, nej, nej! Kom inte den här vägen!''

Efter att de första skottsalvorna abrupt avslutat Eagles Of Death Metals konsert, försökte frontmannen Jesse Hughes hitta sin flickvän.

– Jag såg henne inte på sidan av scenen, så jag sprang upp till omklädningsrummet och slängde upp dörren. Hon var inte där. Sen öppnade jag dörren in till hallen och det var då jag såg skytten. Han vände sig mot mig, sänkte sitt gevär och gevärspipan slog i dörrkarmen, säger han.

Jesse vände sig om och sprang tillbaka den väg han kommit. Där mötte han andra människor.

– Det här var en situation där alla letade efter en plats att ta sig till. Jag insåg det och sa: "nej, nej, nej! Kom inte den här vägen!"

I en rad olika attentat, under fredagskvällen 13 november, dödades 130 människor i Paris. Ännu fler blev allvarligt skadade. I konsertlokalen Le Bataclan, där Eagles Of Death Metal stod på scen, fick 89 människor sätta livet till. Under gårdagskvällen la Vice upp en intervju, där bandmedlemmarna för första gången pratar om vad som hände.

Ljudteknikern Shawn London var tvungen att gömma sig bakom sitt mixerbord och Jesse Hughes berättar om hur bandets merchandiseförsäljare Nick Alexander förblödde medan han försökte hjälpa andra.

– En stor orsak till varför det var så många som dödades, är att många inte ville lämna sina vänner. Det var många människor som placerade sig själva framför andra människor.

Josh Homme, som inte var med under gigget men som var den förste Jesse ringde när han var i trygghet, håller upp ett pappersark framför kameran.

– Du är fast med det här, säger han.

– Namnen på alla människor som inte klarade sig, fyller Jesse i.

– Du är fast med det här, att skriva ner namn. Jag önskar jag kunde prata med deras föräldrar. Men jag vet inte vad jag ska säga, vad som är det rätta.

Jesse och Josh lovar i videon att bandet ska återvända till Paris.

– Jag vill vara den första att spela på Bataclan när de öppnar upp igen. Våra vänner kom dit för att se rock'n'roll och dog, jag vill återvända och leva, säger Jesse Hughes.

Eagles Of Death Metal har startat en insamling för de drabbade och deras familjer. Bandet uppmuntrar alla som var på konserten att kontakta dem via Facebook, för att dela med sig av sina berättelser och tankar.

Det är hjärtskärande att höra dem beskriva nattens händelser, men det är något som bara måste göras. Här är filmen:

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA